Josefine, 31, blev avstängd från universitetet i två månader, men hon visste inte att hon hade fuskat. Bilden föreställer någon annan.
Josefine, 31, blev avstängd från universitetet i två månader, men hon visste inte att hon hade fuskat. Bilden föreställer någon annan.

Det fuskas mycket på svenska läroverk, men den vanligaste typen av fusk kan vara omedveten. Josefine, 31, blev avstängd i två månader för fusk.

Oavsett om du har pluggat på gymnasiet, högskola eller universitet känner du kanske igen situationen. Du skriver en uppsats eller hemtenta, en tanke kommer till dig, du skriver ner den. Men var den din egen, eller har du läst den någonstans?

Din osäkerhet kan få allvarliga konsekvenser. Josefine, 31, läste en fristående kurs på 7,5 poäng på ett lärosäte i Stockholm. Hon skulle lämna in en hemtenta, det var en stressig period i hennes liv men hon hann skicka in i tid. Men hon fick inget betyg.

Istället fick hon ett mail och blev kallad till möte.

– Första tanken när jag fick det här på mig, när jag blev anmäld, var oj, vad har jag gjort. Det var inte min mening att fuska, säger Josefine till Metro.

– När jag lämnade in kändes det bra, jag hade ju skrivit alltihop själv.

Josefine var misstänkt för plagiat, och när hon tog emot anmälan förstod hon att hon inte hade refererat till allt som stod i hennes text. Hon blev då kallad till disciplinnämnden.

– Det kändes ju lite som en rättegång. Men det gick jättebra, de var väl kanske åtta personer, disciplinnämnden, rektor, studievägledare och allt.

Under ett par minuter fick hon vänta utanför rummet för att sedan bli inkallad igen. Hon blev avstängd i två månader och hennes studiemedel drogs tillbaka.

– Det märks verkligen att det är hårt, och det är ju jättebra, fusk ska ju inte förekomma på högskola. Men det kändes lite som att de tyckte att mötet var lite onödigt, men att de ändå måste göra det.

När avstängningen löpt ut kommer Josefine att tenta om kursen.

– Nästa gång kommer jag ju vara jättenoga med referenserna. Så fort jag skriver något så kommer jag verkligen se till att det är ordentligt refererat med bok, sidnummer och allt, säger hon.

– Jag kommer kolla ett antal gånger.

Nyhetsbyrån TT gör varje år en sammanställning av antalet universitet- och högskolestudenter som stängs av för fusk av olika slag. Under 2014 stängdes totalt 576 studenter av, den högsta siffran på många år. Den vanligaste anledningen är plagiat, och det förekommer allra mest i Stockholm.

Josefine heter egentligen någonting annat.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset