Med olika identiteter skapade han konflikter på nätet.
Med olika identiteter skapade han konflikter på nätet.

På nätet utgav han sig för att vara nazist, radikalfeminist och IS-anhängare. Men verkligheten var en annan. Nu har den 20-åriga Floridabon Joshua – som kan vara det värsta nättrollet någonsin – gripits av FBI.

Den 20-åriga Floridabon Joshua kopplas till en rad olika identiteter på nätet. Allt från nazistiska till jihadistiska identiteter som han använde för att sprida hat och skapa konflikter, rapporterar BBC.

Den 10 september greps 20-åriga Joshua i sitt hem av FBI-agenter med dragna vapen. Då hade han under en tid instruerat en ”militant islamist” om hur man tillverkar en bomb. Bomben skulle användas till ett attentat på årsdagen av 11 september-attackerna. Joshua ska ha gjort det med sitt nätalias ”Australi Witness” där han utger sig för att vara en australisk jihadist. Det Joshua inte visste var att den ”militanta islamisten” var en FBI-informatör.

Joshua greps misstänkt för terrorbrott. Om han döms riskerar han upp till 20 års fängelse, enligt Sydney Morning Herald.

►LÄS MER: 9 tecken på att du träffat på ett internettroll

När två islamister attackerade en utställning av Muhammedkarikatyrer i Texas i somras hade de haft kontakt med ”Australi Witness” – som uppmanat sina följare att attackera utställningen. En av attentatsmännen, som sköts till döds, retweetade "Australi Witness" innan attacken.

Utöver ”Australi Witness” kopplas Joshua till många andra fejkkonton på nätet. Han anklagas bland annat för att ha varit drivande i det omfattande näthat som drabbade en amerikansk konstnär och förstörde hans karriär för några år sedan, rapporterar BBC. I det fallet ska Joshua ha agerat som en person med nynazistiska värderingar.

Han ska även ha varit pådrivande i flera kvinnohatande nätkampanjer och har haft en blogg där han skrev att ”horor och feminister måste sättas på plats genom våldtäkt”, enligt Sydney Morning Herald. I andra fall ska han ha tagit totalt motsatt sida. Joshua verkar ha varit inblandad i de flesta stora diskussionsämnena på nätet.

LÄS MER: Blondinbella får bilder av döda kvinnor efter flyktingutspel

Joshua beskrivs som en ”socialt isolerad människa” av en journalist som haft mejlkontakt med honom under en längre tid. Grannar har berättat att de nästan aldrig sett honom utanför huset där han bodde med sina föräldrar. Han ska ha tillbringat den mesta tiden framför datorn, enligt BBC.

Innan det kan bli tal om rättegång mot Joshua ska han genomgå en psykiatrisk undersökning.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset