En kvinnlig journalist dödades i samband med ett kaotiskt upplopp under torsdagen i Londonderry, Nordirland.
En kvinnlig journalist dödades i samband med ett kaotiskt upplopp under torsdagen i Londonderry, Nordirland.

En 29-årig kvinnlig journalist har skjutits ihjäl i Londonderry, Nordirland. Detta efter att ett kaotiskt upplopp ägt rum under torsdagskvällen, enligt The Guardian. "Vi behandlar det som en terrorrelaterad händelse", säger polisen Mark Hamilton.

Bakgrunden till händelsen ska ha varit att ett flertal poliser under torsdagen genomfört en husrannsakan i området, något som rört upp känslor hos flera invånare.

Det hör också till saken att irländska republikaner under påsken uppmärksammar ”påskupproret” från 1916, då irländska republikaner gjorde uppror och med våld försökte störta det brittiska styret över Irland. I samband med högtiden är, enligt The Guardian, många regimkritiker extra aktiva.

Enligt brittiska medier ska en demonstration hållas i Londonderry på måndag, till stöd för ett enat Irland som styrs från Dublin.

Under kvällen utsattes polisen för brandbomber och skottlossning, samtidigt som flera bilar i området Creggan sattes i brand.

Var skådeplats för ”bloody sunday”

Den 29-åriga kvinnan ska enligt The Guardian ha befunnit sig i närheten av ett polisfordon vid 23-tiden när hon träffades av en förlupen kula. Hon fördes till sjukhus av polis på platsen, men hennes liv gick inte att rädda.

– Vi behandlar det som en terrorrelaterad händelse och har inlett en mordutredning, säger polisinspektör Mark Hamilton till Reuters.

Just staden Londonderry har under den senaste tiden beskrivits som en krutdurk som kan explodera när som helst.

LÄS MER: Ja till laglig abort i Irland

Från sent 60-tal fram till 1998 var Nordirland i allmänhet, och Londonderry i synnerhet, skådeplats för motsättningarna mellan revolutionära (och även terrorklassade) grupperingar och lokala politiker tillsammans med den brittiska polismakten.

Det var just i Londonderry som ”bloody sunday” ägde rum 1972, när brittisk militär sköt ihjäl 28 personer i samband med en demonstration.

”En attack på fredsprocessen”

Sedan 1998 har det varit betydligt lugnare i området, men så sent som i januari exploderade en bilbomb utanför en domstolsbyggnad i Londonderry. Två män greps i samband med händelsen, och de misstänks tillhöra grupperingen ”New IRA” – en paramilitär grupp som aldrig accepterade det fredsavtal som upprättades 1998.

LÄS MER: Lista: Här är de viktigaste termerna att ha koll på om Brexit

Det irländska politiska partiet Sinn Féin har genom åren haft starka kopplingar till det gamla IRA (som accepterade fredsavtalet), och kämpar för ett enat Irland och Nordirland. Partiets viceordförande, Michelle O’Neill, fördömde under torsdagen händelserna i Londonderry.

– Mordet på den här unga kvinnan är en tragedi för hennes nära, men det är även en attack på alla invånarna i det här samhället, en attack på fredsprocessen och en attack på långfredagsavtalet (fredsavtalet från 1998, reds. anm.). Vi står enade i vår övertygelse om att bygga en bättre, fredlig framtid för alla, säger hon enligt The Guardian.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset