Mediaprofilen Hanna Lis tror att hon nu får sparken på grund maken, en kritiker av den sittande regeringen.
Mediaprofilen Hanna Lis tror att hon nu får sparken på grund maken, en kritiker av den sittande regeringen.

Just nu får många vänsterinriktade journalist sparken i Polen, när regeringen byter ut medarbetare på löpande band. I stället letas nya medarbetare via Youtube och Twitter, skriver Dagens Nyheter.

Så här löd den nya tv-chefen Jacek Kurskis kampanj: ”Har du en smartphone? Spela in en rapport och bli reporter på TVP. Total frihet, inget fiffel. #braförändringar”

Det konservativa partiet Lag och rättvisa, PiS, vann valet i oktober med 37,6 procent av rösterna, vilket gav majoritet i parlamentet och regeringsskifte i Polen.

►LÄS MER: Varnar för följder av polsk medielag

Finansministern är sedan i december den som utser nya chefer inom de statliga medierna i Polen. Nu pågår en utrensning av vänsterorienterade journalister inom polsk public service.

– Jag kan inte direkt säga att jag var förvånad. Mitt och många andra namn fanns ju på listor över journalister som borde få sparken, säger Hanna Lis, programledare för ”Panorama”, Polens motsvarighet till ”Rapport”,  till Dagens nyheter.

►LÄS MER: Polska demonstrationer mot medielag

Att prata feminism är inte heller något uppskattat av den nya regeringen. 

Robert Kowalski som varit programledare för ”Sterniczki”, ett feministiskt radioprogram säger:

– Under det senaste året har jag attackerats av högerfolk som har krävt att jag ska få sparken. Så när beskedet kom i förra veckan var jag inte förvånad.

Programmets grundidé var att alltid bjuda in kvinnor. I snitt är gästerna i andra polska radio- och tv-program 13 procent, berättar han.

►LÄS MER: EU-kommissionen granskar Polen

Utrensningarna ska ses mot bakgrund av att det ofta blir byte av personal när det blir maktskifte i Polen, men tidigare utrensningar har varit en västanfläkt jämfört med den storstädning som nu genomförs, skriver Dagens nyheter.

Organisationen Reportrar utan gränser har protesterat och det pågår en unik EU-granskning som i teorin kan leda till att Polen förlorar sin rösträtt i EU.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik