Alla de journalister som har ackrediterats att bevaka vinter-OS i ryska Sotji i februari förbjuds att använda sina mobiltelefoner för att fota och publicera bilder från evenemanget, rapporterar ryska medier. Detta innebär att viktiga sociala publiceringskanaler som Instagram inte kommer att kunna användas i OS-rapporteringen.

TT

Bland annat hät på skridskoarenan i Sotji kommer det att vara förbjudet för journalister att fota med mobilen.

– Om skrivande journalister använder mobiltelefoner för att ta bilder av idrottsmän eller åskådare, kommer detta att betraktas som ett allvarligt regelbrott, och leda till att de omedelbart fråntas sin ackreditering, meddelade Vasily Konov, chef på den statligt ägda nyhetsbyrån R-Sports, som ansvarar för ackreditering till OS, förra veckan.

Uppgifterna kommer från bland andra ryska Radio Svaboda.

– Förbudet gäller utan undantag mobiltelefoner, surfplattor och även ”fick-kameror”, fortsätter Konov.

Endast journalister med särskild ackreditering för att arbete med foto eller rörlig bild kommer att ha rätt att fotografera, och då endast med den godkända utrustningen. Förbudet tycks inte gälla besökare till spelen, men vissa begränsningar verkar ändå finnas.

– Organisatörerna kommer inte att kunna påverka ordinarie åskådare, men särskilda supportergrupper kommer att hindras från att ta med sig kameror och amatörfotoutrustning till OS, säger Vasily Konov.

I praktiken innebär förbuden att journalister kommer att fråntas numera viktiga sociala kanaler, som Twitter, Instagram, Vine och Facebook, för att bevaka OS, både under tävlingarna och bakom kulisserna.

Ryssland har redan tidigare mött stark kritik för sin rådande syn på press- och yttrandefrihet, särskilt inför de kommande spelen. Bland annat blev ett tv-team från norska TV2 trakasserade och arresterade flera gånger utan förklaring under en reportageresa tidigare i höst, inför de kommande olympiska spelen.

UPPDATERING: Efter denna artikels publicering har förtydligande information framkommit och det kommer att vara förbjudet att filma och lägga ut i sociala medier, men inte att ta stillbilder.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset