Arbaeen. Arkivbild.
Arbaeen. Arkivbild.

En domstol i Iraks huvudstad Bagdad har utfärdat en arresteringsorder för två korrespondenter för den saudiarabiska tidningen Asharq al-Awsat. De anklagas för religiöst hatbrott med anledning av en osann nyhetsartikel där iranska pilgrimer anklagats för att ha trakasserat irakiska kvinnor sexuellt.

Artikeln publicerades i helgen i tidningen och orsakade ilska i Irak där premiärministern och flera andra framträdande personer har fördömt artikeln.

De båda journalisterna är irakier och är stationerade i Bagdad. En av dem säger att han inte haft något att göra med artikeln och har sagt upp sig i protest.

Zaid al-Ajili vid organisationen Journalistic freedoms observatory säger att arresteringsordern kan innebära fara för journalisternas liv.

Artikeln publicerades i samband med Arbaeen, en shiamuslimsk pilgrimsvandring. I artikeln stod att en företrädare för världshälsoorganisationen WHO hade sagt att fler än 169 irakiska kvinnor blev gravida utanför äktenskapet efter förra årets pilgrimsfärd. WHO förnekar med eftertryck att de skulle ha hävdat något sådant.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset