Judith Skörsemo tyckte att hennes hus var för grått.
Judith Skörsemo tyckte att hennes hus var för grått.

När Judith Skörsemo skulle fylla 80 år ville hon ge sig själv en födelsedagspresent som hon längtat efter i många år. I fredags stod hennes draktorn klart. "Jag blir glad varje gång jag ser det", säger hon.

Judith Skörsemos hus har väckt stor uppståndelse i Bräkne-Hoby, skriver SVT. Och själv är hon minst sagt nöjd med den nya fasaden, som hon har gett sig själv i 80-årspresent.

– Jag blev helt tagen. Jag tycker det är fantastiskt. Det är en så stor skillnad och jag blir glad varje gång jag ser det, säger hon till Metro.

Hon berättar att hon länge har velat göra någonting åt de ”tråkiga grå plattorna” på huset. Och när 80-årsdagen närmade sig gjorde hon slag i saken.

– Jag tänkte att ”nu är det dags”. Jag måste ju ha lite roligt, säger hon.

LÄS MER: Dagny, 105: ”Det är inte bara ungdomarna som ska få höras”

Hon kontaktade konstnären Kim Demåne efter att ha sett ett annat hus som han har gjort en målning på. I förra veckan satte de igång – och i fredags blev det äntligen klart.

– Det har varit en fantastisk vecka. Kim har varit här hela dagarna och slitit, sprungit upp och ned på stegen, men vi tog lite pauser ibland. Han är ju ung och jag är ju ganska gammal. Jag har levt länge, så vi har diskuterat livet och allt möjligt. Det har varit väldigt spännande och intressant att höra hans åsikter, och jag tror att han har tyckt att det var intressant att höra mina. Så det har jag också med mig varje gång jag ser bilden, säger Judith.

Draken fanns inte med på den ursprungliga skissen. Den kom till under processen.

– Om man tittar noga på draken som slingrar sig runt tornet, som omfamnar Judith, ser man att den här draken är uppbyggd av äpplen, det vill säga kunskapens frukt. Judith är 80 år och sitter på enormt mycket kunskap, säger Kim Demåne.

– Det är verkligen ovanligt att få ett sånt här projekt, speciellt från en 80-årig kvinna som känner att det är en present som skulle göra hennes vardag mycket bättre. Det är skitroligt att få något sådant.

LÄS MER: Här är den vanligaste födelsedagen i din kommun

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om konst bostad