Partiledarbytet skulle ge Socialdemokraterna en rejäl skjuts när Håkan Juholt tog över i våras. Men Juholteffekten har kommit av sig, visar siffrorna från Metro/Yougov.

Den Yougov-undersökning som Metro presenterar i dag visar att det är Fredrik Reinfeldt som ökar snabbast. I septembermätningen når Moderaterna 32,7 procent, en ökning med 1,2 procentenheter sedan i augusti, och med 2,7 procent-enheter sedan valet.

Samtidigt har det tagit ett helt år för Socialdemokraterna att kravla sig över valresultatet från 2010 – till 31,1 procent.

Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet, tror att det finns en besvikelse inom S över att Juholts inträde i den politiska hetluften inte gett större resultat i opinionen.
– En orsak är att han inte kommit med någonting ännu. I början var han en lustig prick, som verkade frejdig och trevlig. Men sedan kom förvirringen kring Libyen och andra frågor som gjorde att många ifrågasatte hans trovärdighet.

Hon menar att det hittills varit oklart hur Håkan Juholt egentligen vill ändra socialdemokratin.
– Jag tror att många sätter sitt hopp till skuggbudgeten som kommer om några veckor. Då måste Juholt berätta vad han står för.

Krisen i världsekonomin avspeglar sig i Yougov-mätningen. Numera rankar svenska folket ekonomin som den viktigaste frågan. Tidigare har arbetslösheten setts som viktigast och ekonomin har hamnat först på tredje eller fjärde plats.
– Krisen gynnar den sittande regeringen, och Reinfeldt och Borg har utnyttjat situationen extremt framgångsrikt, säger Jenny Madestam.

Analys: Ekonomin viktigast

När världen är ur led, Grekland ser ut att närma sig bankrutt, är det inte konstigt att folket rankar ekonomin överst av politiska frågor. Folket har starkast förtroende för Moderat­erna i ekonomiska frågor. Närmare sextio procent rankar M som det parti som driver frågan bäst – Social­demo­kraterna får drygt tio.

Detta gör att M stärks i septembers väljaropinion.
Det gör även S, som når sina högsta förtroendesiffror sedan valet. Skakiga tider tenderar att stärka sittande regeringar. S får styrka genom ny partiledning – småpartierna går nästan alla bakåt.

Stina Morian, analyschef, Yougov

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset