Älskar du att julpynta? Då kanske ditt trådlösa nätverk försämras. Elektronik och ljus i hemmet står bakom en femtedel av alla dåliga uppkopplingar, enligt en ny rapport.

För mycket julbelysning kan göra wifi-nätverket sämre, enligt en ny rapport. Bakom rapporten ligger Ofcom, den brittiska kommunikationsmyndigheten. De visar att brittiska hushåll har sämre surfhastigheter än de borde ha, ofta på grund av wifi-nätverkets uppställning.
 

►LÄS MER: Glöm wifi – nu kommer LiFi som är 100 gånger snabbare


Något som försämrar hastigheten är övrig elektronik och belysning i hemmet och Ofcom lyfter fram julbelysningen som ett exempel. Men myndigheten ger också några tips för att förbättra hastigheten i hemmet.

1. Starta om routern. Många routrar söker efter en ledig kanal när de startas om och det kan lösa problemet med seg uppkoppling.

2. Flytta bort routern från annan elektronisk utrustning. Ofcom rekommenderar att routern placeras på minst tre meters avstånd från sådan utrustning som kan störa signalen. Det inkluderar lampor, kylskåp, trådlösa telefoner, stereohögtalare och julbelysning.

3. Placera routern på en central och öppen plats. Möbler och väggar kan bli hinder för wifi-signalen, liksom kablar som är dragna innanför väggarna. För bästa möjliga signal ska routern stå upphöjd mitt i hemmet, utan elektronik som stör. Men det är kanske inte världens snyggaste lösning.
 

►LÄS MER: Aldrig mera strömlös – snart kan du ladda mobilen via wifi


På Post- och telestyrelsen, PTS, som hanterar elektronisk kommunikation i Sverige, bekräftar man att tipsen kan hjälpa.

– Tipsen är applicerbara för svenska förhållanden. Däremot har vi inte tittat specifikt på elljusslingor, men vi får väl lita på myndigheten i Storbritannien, säger Peter Ekstedt, presschef på PTS.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Teknik