LUGN HELG? Julen blir sällan den glimrande avkoppling som de flesta önskar. Stress ända fram till julbordet gör att många känner sig helt slut när det äntligen finns möjlighet att sjunka ner i soffan en stund. För den som är trött och pressad kan det vara svårt att få orken att räcka till romantik och sex.
– Är man väldigt utarbetad kan det var svårt att orka med att ha sex. Stress kan påverka sexlusten negativt hos både män och kvinnor, säger Maria Bergström, Metros sex- och relationsexpert.

Det är viktig att sex inte blir ytterligare ett av de krav som ska hinnas med. Som inför sommarsemestern är det vanligt att det byggs upp förväntningar på julledigheten som sedan inte infrias.
– Om man har för stora förhoppningar på ledigheten så säger det också något om att man kanske behöver förändra vardagen så man har tid för varandra även då.

Ofta tar kvinnor ett större socialt och praktiskt ansvar kring julfirandet.
– Det är viktigt att man pratar och att man är överens om hur man ska ha det, hur man ska fördela arbetet och viken ambitionsnivå man ska ha. Det är ju vanligt att den som vill mest får göra det mesta själv. Det är bättre att kompromissa och hjälpas åt, säger Bergström.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset