Frank Tisäter köper gran av Erhan Galiskan. Frank tycker att dagarna kring tredje advent är lagom att skaffa gran.
Frank Tisäter köper gran av Erhan Galiskan. Frank tycker att dagarna kring tredje advent är lagom att skaffa gran.

Frost i Skåne och Danmark i maj en förklaring till bristen. ”Om man vill se till att få en gran bör man nog köpa en ganska tidigt”.

Oavsett om du vill ha en billig spinkig eller en dyr maffig så gäller det att du skyndar dig. Flera odlare och grossister säger att bristen på julgranar är stor i år.

– Jag vet ärligt talat inte hur länge granarna kommer att räcka. Speciellt när det gäller den vanliga rödgranen är det brist. Om man vill se till att få en gran bör man nog köpa en ganska tidigt, säger Michael Nyholm, VD för Julgransajten. 
 
Få satte plantan i jorden för 12–13 år sedan. Lägg också till en sen majfrost 
i år i Skåne och Danmark där majoriteten av svenska folkets granar produceras. Där finns anledningen till årets granbrist.
– Lokalt var det omfattande skador i både Skåne och Danmark. Granarna med stora frostskador måste stå till nästa år, säger Gunnar Göthner, sekreterare i Sydsveriges julgran- och pyntegröntodlarförening och julgransodlare från Degeberga. 
 
Göthner har hört flera odlare och grossister berätta att de har slutsålt och med bristen stiger också priserna. 
– Priserna är åtminstone inte lägre än förra året. I storstäderna är priserna dessutom klart högre än på landsbygden, säger han.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset