"Det värsta är när folk säger att man byter kön. Det låter som om man byter kön som man byter underkläder. Det man gör är att man korrigerar till det som det skulle varit", säger Julian Yderbo.
"Det värsta är när folk säger att man byter kön. Det låter som om man byter kön som man byter underkläder. Det man gör är att man korrigerar till det som det skulle varit", säger Julian Yderbo.

Antalet personer som väljer att korrigera sitt kön ökar snabbt. Men vården hänger inte med och på sina håll är det över ett års väntetid för att få påbörja en könsutredning.

– Känslan var bara ”äntligen”, säger 24-åriga Julian Yderbo om när han fick sina kvinnliga bröst bortopererade.

Det var åtta månader sen. Nu väntar Julian Yderbo på ett nytt personnummer. Ett nummer där den näst sista siffran är ojämn och därmed bekräftar det Julian själv vetat länge – att han är en man.

LÄS MER: Freja, 18, är ickebinär: Strukturerna dödar transpersoner 

Julian Yderbo är inte ensam om att vänta på ett nytt personnummer. Under det första halvåret 2016 har över 170 personer ansökt om korrigerad könstillhörighet. För den som får igenom sin ansökan väntar ett nytt personnummer och juridiskt kön.

– Det värsta är när folk säger att man byter kön. Det låter som om man byter kön som man byter underkläder. Det man gör är att man korrigerar till det som det skulle varit, säger Julian Yderbo.

Att korrigera sitt kön är en lång process av ansökningar, utredningar, behandlingar och i vissa fall operationer. Julian Yderbo fick vänta i drygt ett halvår innan han fick påbörja sin könsutredning. I Sverige finns det sex utredningsteam för vuxna och längst väntetid, drygt ett år, är det i Skåne.

LÄS MER: Så tycker partierna om ett tredje juridiskt kön

– De som känner på det här sättet har oftast redan mått dåligt under en lång period innan de söker hjälp. I sådana lägen blir det katastrofalt om de måste vänta ytterligare ett år innan de kommer till ett utredningsteam, säger överläkare Cecilia Dhejne vid Karolinska sjukhusets utredningsenhet ANOVA.

En av de starkaste upplevelserna från Julian Yderbos ett år långa könsutredning var anhörigmötet.
– Min familj behövde höra från en läkare att jag var trans för att de skulle tro på det. Nu känns det jättebra och alla är öppna för det och ser mig som en han.

2012 slopades kravet om sterilisering vid en könskorrigering, vilket enligt överläkare Cecilia Dhejne är en bidragande orsak till den kraftiga ökningen.

– Det var många som hade väntat på det och vi skrev minst en ansökan i veckan.

LÄS MER: Därför är det aldrig okej att felköna

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset