Den sju år långa rättstvisten forsätter. Brittisk domstol beslutade under dagen att inte försätta Julian Assange på fri fot.

Beslutet om häktningsordern mot Julian Assange skulle hävas eller inte var väntat att komma under dagen. Beslutet blev att den kvarstår. Det beslutade brittisk domstol under tisdagseftermiddagen, detta rapporterar The Independent.

LÄS MER: Beslut om Assange väntas i dag: Kan få lämna Ecuadors ambassad

Om den hade hävts hade Julian Assange kunnat lämnat Ecuadors ambassad i London för första gången sedan 2012. Nu tyder allt på att han kommer bli kvar på ambassaden.

Det var under 2010 som Julian Assanges projekt Wikileaks släppte tusentals dokument som avslöjade detaljer om bland annat den amerikanska militärens aktioner i Afghanistankriget. I augusti 2010 besökte Julian Assange Sverige. Under besöket anklagade två kvinnor honom för våldtäkt samt sexuellt ofredande, enligt BBC.

Alla misstankar om de brotten är nedlagda. Men det brittiska rättsväsendet har en order om att häkta honom då de anser att han har brutit mot villkoren i hans borgen. 2012 sökte han asyl i Ecuador och han har sedan dessa inte lämnat landets ambassad i London, skriver The Guardian.

LÄS MER: FN-panel: Julian Assange ”olovligen frihetsberövad”

Julian Assanges försvar hävdar till den brittiska domstolen att han redan har tillbringat fem och ett halvt år under förhållanden som kan jämföras med ett fängelse. Detta ska ha haft en stor inverkan på hans både psykiska och fysiska hälsa. Då han inte haft tillgång till tillräcklig läkarvård är hans hälsa i allvarlig fara.

 

Detta har hänt:

5 april, 2010

Wikileaks publicerar en video som visar en amerikansk militärhelikopter som skjuter mot, och dödar, två journalister och flera irakiska civila.

25 juli, 2010

Wikileaks publicerar mer än 90 000 hemligstämplade dokument med koppling till kriget i Afghanistan.

20 augusti, 2010

Svenska åklagare efterlyser Julian Assange då han misstänks för våldtäkt och sexuellt ofredande av två kvinnliga volontärer på Wikileaks.

24 februari, 2010

En brittisk domare dömer att Assange ska utlämnas till Sverige. Julian Assanges advokater överklagar.

30 maj, 2012

Brittiska högsta domstolen avslår Julian Assanges överklagan mot utlämningen till Sverige. Han får dock två veckor att lämna in en överklagan. Detta är mycket ovanligt då högsta domstolens beslut ska vara slutgiltigt.

16 augusti, 2012

Ecuador ger Julian Assange asyl i landet.

26 september 2012

Assange håller ett tall inför FN där han ber den amerikanska regeringen att avsluta sin process mot han och hans hemsida, Wikileaks.

13 augusti 2015

Svensk domstol släpper misstankarna om sexuellt ofredande. Misstankarna om våldtäkt kvarstår.

19 maj 2017

Svensk domstol lägger ned våldtäktsutredningen mot Julian Assange. Detta är slutet på en nästan sju år lång rättsprocess.

Källa: BBC

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset