En slipskola för dina knivar är ingen dum idé på julklapp.
En slipskola för dina knivar är ingen dum idé på julklapp.

Jonas Cramby tipsar om sex matrelaterade julklappsidéer som du kan handla på nätet.

Slipskola, 695 kronor

japaneseknifecompany.se

– Chansen är stor att den där speciella foodien i ditt liv redan har snygga knivar, frågan är då hur vassa de egentligen är? Visst, det finns olika sorters slipservice men förr eller senare måste man faktiskt lära sig att slipa själv med våtsten. Och vad är då bättre än att kickstarta det hela med ett presentkort på en slipkurs hos japanese knife company?

LÄS MER: Hur tillagar man grönkål på bästa sätt? 

Knivväska från Proper apron company, 225 dollar

www.properaproncompany.com

– Att transportera sina (nyslipade) knivar i en knivväska eller knivrulle är inte bara praktiskt det ser även coolt ut, lite som en yogamatta för matintresserade. De absolut snyggaste knivväskorna görs för hand i vaxad kanvas av Proper apron company i Denver. Ett flertal färger finns att välja mellan och de skeppar över hela världen.

Icosa Brewhouse, 799 kronor

baristashopen.se

– Kallbryggt te är både nyttigt, gott och vackert. Själv har jag alltid en iskall tillbringare redo i kylen. Denna tillbringare är egentligen för cold brewkaffe men funkar lika bra för te. Bara häll en matsked grönt te i stålsilen, fyll på med 1.5 liter vatten och låt dra minst tre timmar. Man kan använda tebladen till åtminstone två bryggningar, varav den andra går snabbare eftersom bladen redan har mjuknat.

Yame sencha, 189 kronor

tea.yukoono.se

– Ger du bort en kallbryggare i julklapp måste du ju också ge bort ett riktigt gott, grönt te. Själv gillar jag sencha eller den popcornsmakande genmaichan. Stockholmsbaserade Yuko Ono importerar sitt högkvalitativa te direkt från Japan och i webshopen hittar du även fina japanska tekannor, burkar samt presentkort för teutbildningar, tetillbehör och provningar.

Drop coffees kaffeprenumeration, 1 000 kronor

www.dropcoffee.com

– Är din älsklingsfoodie mer av en kaffedrickare så är väl en 6-månaders kaffeprenumeration från Stockholmsrosteriet Drop coffee en alldeles utmärkt present? Varje månad levereras 250 gram noga till dörren. Bönorna kommer dock hela, så har din vän ingen kaffekvarn får du väll komplettera med en sådan också?

Donabe, 450 kronor

japanskmat.com

– En donabe är en vacker japansk keramikgryta som är perfekt för enkla men mysiga östasiatiska vintergrytor som japansk shabu shabu eller koreansk kimchi jjigae. Köp till en liten gasolspis i asiatbutiken så kan den till och med stå och puttra lite mysigt på matbordet medan ni äter. Japansk mat är för övrigt en bra hemsida för den surfande julklappsletaren:  här kan du också hitta allt från japanska bordsgrillar och binchotankol till riskokare och med sesammortlar.

LÄS MER: 6 drycker till julbordet

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset