Första advent samlar många svenskar i kyrkan. Men kanske är det inte längre är den mest populära dagen att gå till gudstjänsten. Arkivbild.
Första advent samlar många svenskar i kyrkan. Men kanske är det inte längre är den mest populära dagen att gå till gudstjänsten. Arkivbild.

Första advent fylls kyrkorna i hela landet av besökare som vill komma i den rätta julstämningen. Men samtidigt växer julnattsgudstjänsten i popularitet.– Generellt över landet har juldygnet tagit över. Det är större än advent, säger domprost Carl Sjögren i Skara.

Traditioner är inte statiska. De förändras över tid. I många år har första advent varit den mest besökta gudstjänsten i svenska kyrkor och frikyrkor. En uppskattning som gjordes för några år sedan talade om att över 10 procent av svenskarna besökte en kyrka den dagen.

Men nu tycks en förändring vara på väg. Trots att första advent fortfarande är populärt så är julnattsgudstjänsten den gudstjänst som många väljer istället.

– Det är en trend i tiden, säger domprost Harald Cohén i Karlstad.

Ingen kan med säkerhet säga vad det beror på, men man kan tänka sig flera orsaker.

– Vi har också sett trenden. Det har minskat lite på först advent. Kanske julafton inbjuder mer till gudstjänstbesök. Familjen är samlad, man har haft det trevligt och så vill man avsluta dagen med att komma till kyrkan på kvällen, säger kaplan Stefan Dässman vid domkyrkan i Strängnäs.

Ett annat skäl som nämns är det allt större utbudet av julkonserter med kända artister, speciellt i de större städerna.

– För en del ersätter det nog kyrkbesöket på första advent, menar Harald Cohén. Man går på konsert för att hitta den där julstämningen.

Av några ses det som en sekularisering och kommersialisering av julen. Och kanske ett hot mot kyrkan. Men Carl Sjögren är inte så orolig.

– Det är klart att många väljer att gå på konsert för att komma i julstämning på det sättet. Men vi är glada alla gånger man sjunger "O helga natt". Sången påverkar väl folk i det sammanhanget också, så det är väl fint, menar han.

För julen är ändå förunderlig på flera sätt, menar man från kyrkan.

– Det finns väl inte en gudstjänst där man inte sjunger "Bereden väg för Herran" och "Hosianna Davids Son" nu på söndag. Folk längtar efter de här psalmerna trots allt. De tilltalar märkligt nog den sekulariserade svensken som går i kyrkan även om det bara är några få gånger om året, konstaterar Carl Sjögren.

Gunnar Ask
I många kyrkor är det fortfarande fullt på första advent. Men inte över allt. Arkivbild.
Lars Pehrson / SvD / TT
Julnattsgudstjänsten där man påminner sig om Jesu födelse i Betlehem växer i popularitet, Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset