Påsken innebär inte bara god mat, påskgodis och mys med familjen – för många av våra fyrbenta vänner är den ett helvete. Hundratusentals hundar i Sverige lider av ljudet av raketer och smällare. ”Hon tycker att det är fruktansvärt jobbigt” säger retreivern Junis ägare Linda Glysing.

Privat/TT

11-åriga retrivern Juni mår dåligt av smällare och raketer.

Enligt Svenska kennelklubben mår en tredjedel av landets alla 780 000 hundar dåligt och far illa av ljudet av smällare och raketer. Det innebär att så många som omkring 260 000 hundar kommer att lida när påsksmällarna gör entré i veckan.  

– Problemet är inte lika stort som under nyår. Men under påsken vet man aldrig när det smäller, som på nyår då man vet att det kommer att vara värst vid tolvslaget. Under påsken kan det börja på onsdagen och pågå under hela påskhelgen, säger Hans Rosenberg, presstalesman vid Svenska kennelklubben. 

Det märks tydligt när en hund är rädd för smällarna. De blir oroliga, stressade, börjar flåsa och vill ofta gå och gömma sig. Enligt Svenska kennelklubben mår omkring 35 000 hundar så dåligt av smällare under nyår, påsk och Valborg att de behöver medicineras.

– Hundarna får ont i öronen och reagerar på det höga ljudet som de inte kan koppla ihop med något. Ovissheten i att de inte vet vad som sker gör att de mår fruktansvärt dåligt, och det finns dem som helt enkelt inte vara med längre. Även en jakthund som är van vid knallskott kan bli lika förstörd, säger Hans Rosenberg. 

Linda Glysing, 38, i Vändelsö vet att det kan vara just så. Hennes 11-åriga flatcoated retriever Juni blev skrämd av raketer och smällare vid nationaldagen 4th of July när familjen bodde i USA. Trots att hon är van vid skott vid fågeljakt klarar hon numer inte av att höra smällare. 

– Jag kan inte öppna en flaska bubbel utan att hon går och lägger sig direkt, säger Linda Glysing.

Enligt Linda är inte Juni så rädd som vissa hundar, som gömmer sig under soffor och försöker krafsa sig genom golvet i ren panik. 

– Men när hon hör smällare sänker hon huvudet, drar ner svansen och skyndar sig. Sedan lägger hon sig på soffan, vilket hon aldrig gör till vardags. Man ser på henne att hon tycker att det är fruktansvärt jobbigt. Hon flämtar ibland och i flera dagar efter märker man att hon inte gärna vill gå ut. 

Linda tycker det är jobbigt att se på när Juni mår dåligt. 

– Man kan ju inte tala om för henne att det inte är någon fara, man kan bara försöka göra det så behagligt som möjligt för henne. Vi brukar dra upp ljudet på tv:n och dra ner persiennerna, och så brukar hon få något gott att äta, men det är inte alltid som det funkar. I påsk kommer vi att åka ut på landet där det inte smäller.

I dag är det lagligt att använda fyrverkerier, men tillstånd krävs i tätbebyggt område. Rena smällare är däremot inte tillåtna. Men eftersom lidandet är så utbrett bland djuren vill Svenska kennelklubben se en hårdare reglering än så.

– Vi önskar att det vore reglerat till bestämda platser, så att man vet när det smäller. Vi måste skydda våra djur mot onödigt lidande, säger Hans Rosenberg.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset