Ebba Andersson vinner i Bruksvallarna.
Ebba Andersson vinner i Bruksvallarna.

Direkt i skidpremiären kom beskedet som fick skid-Sverige att jubla.Superjunioren Ebba Andersson, 19, har klarat vårens svåra knäoperation och vann fristilsloppet över 5 kilometer.– Jag är förvånad, men mest nöjd med att knäet höll, säger en bubblande glad Ebba Andersson.

Det var förra säsongen som Ebba Andersson, från Sollefteå, fick sitt genombrott när hon vann två JVM-guld, samt tog silver och brons i senior-SM.

Men vintern fick en dramatisk avslutning när Ebba tvingades till en avancerad knäoperation efter problem med en knäskål som hoppade ur led.

– Rehabiliteringsträningen var jobbig och har naturligtvis präglat försäsongen. Men nu fick jag verkligen beskedet att det gått bra. I dag har både knäet och kroppen fungerat riktigt bra, säger Ebba Andersson.

Andersson, ville öppna kontrollerat för att få in tekniken och hålla farten. Det gick så bra att hon vann med en knapp sekund före Hanna Falk, Ulricehamn och Stina Nilsson, IFK Mora.

Ledarna myste

Vid målfållan stod landslagsledarna och myste.

– Jag tippade faktiskt henne högt i resultatlistan inför loppet. Samtidigt är jag lika glad över att vi fått ett nytt besked på att vi svenskar är bra på rehabiliteringsträning. För några år sedan kom Daniel Richardsson tillbaka efter sin svåra trafikolycka och gjorde en bra säsong. Nu ser vi att också Ebba Andersson lyckats komma tillbaka, säger förbundskapten Rikard Grip.

Damtränaren Ole Morten Iversen var lika glad, trots att han inte haft någon kontakt med talangen:

– Det är bra för skid-Sverige när det kommer fram en talang på det här sättet. Men samtidigt måste vi nu vara kloka och inte skynda på henne för mycket. Hon är fortfarande junior. Hennes tid kommer.

JVM målet

Även Ebba Andersson, som tillhör juniorlandslaget, har liknande tankar:

– I år är det JVM som gäller. Jag har inga tankar på att åka något lopp i världscupen. Det får komma senare. I dag är jag mest glad för segern.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset