I dag tas de första närbilderna av Jupiter som kan leda till svar på hur solsystemet kom till.
I dag tas de första närbilderna av Jupiter som kan leda till svar på hur solsystemet kom till.

I dag tas de första närbilderna någonsin av planeten Jupiter, solsystemets största planet. “Det är första gången vi har ögonen vidöppna”, säger en av forskarna ansvariga för projektet.

Det är dags för Nasas rymdsond Juno att göra sin andra vända runt Jupiter – och den här gången är alla för att ta de allra första närbilderna av planeten.

Juno kommer att passera bara 4,200 kilometer ovanför planetens molntoppar på lördag. Ingen tidigare rymdfarkost har kommit så nära tidigare.

– Det jag verkligen ser fram emot är att få veta hur Jupiter kommer att överraska oss, säger Nasas Steve Levin, en av forskarna i Juno-projektet i en intervju med Los Angeles Times.

Rymdsonden Juno har många användningsområden, man kommer bland annat ta reda på vatttenmängden. Men för oss som inte är forskare är kameran, som kallas Junocam, det kanske mest intressanta. Den har inte något stort vetenskapligt värde, utan är istället till för att vanliga människor ska få en bättre bild av Jupiter och för att veta lite mer om vad Nasa gör där uppe i rymden.

Allmänheten kommer också få rösta på var Juno ska rikta kameran senare i höst.

Trots att bilderna tas i dag kommer det ta fram tills i slutet av nästa vecka innan vi får se dem, det tar nämligen ett tag att föra över dem till jorden och sedan ska de även redigeras.

►LÄS MER: Rymdsonden Juno ska ta reda på mer om Jupiter

TT/Richard Vogel
Det tog fem år för Juno att ta sig till Jupiter.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Jupiter