Juristen sprider hat på nätet, kallar folk för negrer och skriver att alla asylsökande borde skickas till läger i Afrika. Samtidigt får mannen regelbundet uppdrag av Migrationsverket för att hjälpa människor att få asyl, skriver Sydsvenskan. ”Har man den här typen av åsikter finns det anledning att tro att man inte blir företrädd på bästa sätt” säger Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson till Metro.

Facebook/TT

Mannen uttrycker hat och rasism på sin facebooksida.

Juristen, en man i 70-årsåldern, boende och verksam i Skåne, sprider djupt rasistiska åsikter på nätet, rapporterar Sydsvenskan. I sociala medier har mannen bland annat gett uttryck för sin avsky mot både feminister, homosexuella och invandrare. 

”80 000 asylsökande! Nu får det vara slut på invandringen. Inom 50 år är vi ett islamiserad arabrepublik eller Kalifat!” skriver mannen på Twitter. 

Enligt Sydsvenskan kallar mannen folk för negrer och skriver att alla asylsökande borde skickas till läger i Afrika. Samtidigt anlitas han regelbundet som ombud för asylsökande, vilket innebär att han alltså ska hjälpa dem att få asyl. 

– Det är utan tvekan direkt olämpligt. Hans formella kompetens som jurist är det ingen som ifrågasätter. Men har man den här typen av djupt rasistiska åsikter och saluför dem på det här sättet som han gör, finns det naturligtvis anledning att tro att man inte blir företrädd på bästa sätt, säger Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson till Metro. 

Juristens åsikter avslöjades av Sydsvenskan redan 2009 och mannen sattes då upp på Migrationsverkets lista över olämpliga jurister. Men trots det har han haft ett 20-tal uppdrag som ombud för asylsökande sedan 2011.

– Ja det stämmer. Här har vi uppenbarligen inte följt våra egna rutiner. Vi skulle ha gjort en lämplighetsbedömning och tittat på om den här personen ska företräda asylsökande, säger Fredrik Bengtsson. 

Enligt Migrationsverket är det de asylsökande själva som, i de flesta av fallen, har velat bli företrädd av mannen. 

– Men det fråntar inte vår upplysningsskyldighet att tala om för dem att vi anser att det här biträdet inte är lämpligt, säger Fredrik Bengtsson. 

Metro har förgäves sökt juristen för en kommentar. Men till Sydsvenskan säger han att han inte ser några problem i att företräda asylsökande samtidigt som han sprider hat och rasism på nätet. 

– Jag har en enorm förmåga att särskilja mina personliga åsikter från det hantverk jag genomför och sköter som jurist. Det är ingen motsättning, säger han till tidningen. 

Innan Migrationsverket ger en jurist uppdrag som ombud för asylsökande kontrollerar man deras cv och meriter och gör därefter en så kallad lämplighetsbedömning. Däremot kontrollerar man inte vad juristerna gör och har för åsikter på sin fritid. 

– Nej, vi är inte ute och undersökning vad folk gör på sociala medier och liknande. Men får vi vetskap om det så agerar vi naturligtvis, säger Fredrik Bengtsson.

Migrationsverket har nu informerat all sin personal om hur viktigt det är att göra lämplighetsbedömningar och att sådana alltid ska göras.

– Jag har mycket svårt att se att det här biträdet kommer att förordnas av oss framöver, säger Fredrik Bengtsson. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset