Klassen stoppades från att "spexa" på skolfotot. Juristen Christian Schlater, samt Datainspektionen, säger att skolans beslut kan vara olagligt.
Klassen stoppades från att "spexa" på skolfotot. Juristen Christian Schlater, samt Datainspektionen, säger att skolans beslut kan vara olagligt.

Under måndagen skrev Metro om klass 9B på Snäckebacksskolan i Ronneby som inte fick klä sig som de ville på skolfotot. Nu säger juristen Christian Schlater samt Datainspektionen att det skolan gör rentav är olagligt.

Killarna kom till skolfotot i klänning. Och tjejerna kom i vit skjorta, fluga och baggyjeans. Men fotograferingen på Snäckebacksskolan i fredags stoppades. Eleverna fick inte spexa. Enligt en av eleverna ska skolpedagogen ha sagt att ”killar kan inte ha klänning”, vilket skolpedagogen senare har dementerat.

Men den primära anledningen till att det inte blev något spexfoto var enligt rektor Rickard Andersson att eleverna skulle kunna identifieras. Han sa till Metro att skolkatalogen ”används av oss, närpolisen och socialförvaltningen. Vid det tillfället vill vi att eleverna är klädda som de brukar vara. Det är för att kunna identifiera eleven om den försvinner eller blir eftersökt.”

►LÄS MER: Skolans krav: Om killarna har klänning lämnas skolfotot blankt

Men nu säger juristen Christian Schlater på Juridikbyrån att det skolan gör är olagligt. Först ser han det som ett brott mot yttrandefrihetsgrundlagen att inte tillåta eleverna att ha på sig vad de vill på fotot. Rektorn tillbakavisar detta genom att eleverna inte behöver ställa upp på skolfotot om de inte vill.

Men Schlater säger även att skolans ”registrering” är en kränkning mot elevernas personliga integritet. I det ögonblick som rektorn säger att skolfotot kan användas som material för polisen och socialtjänsten begås ett lagbrott.

– Skolan har ingen legal rätt att upprätta en katalog med bilder på eleverna för att de senare ska kunna identifieras, säger Christian Schlater. Det är alltså rektorns motivering till beslutet att inte tillåta valfri klädsel som gör att det hela blir brottsligt.

►LÄS MER: Hon skrev feminist på sin tröja – då censurerade skolan klassfotot

Metro har även varit i kontakt med Datainspektionen och deras jurister som bland annat behandlar olaglig registrering. Juristen Jonas Axelsson säger att fallet mycket väl kan vara ett brott mot personuppgiftslagen (PUL). Han säger att när man upprättar ett register, som skolkatalogen i det här fallet kan klassas, ska det vara för skolans egna intressen.

– Man kan inte motivera det med att man ska tillmötesgå andra externa intressen. Utan det är för skolans egna intressen man upprättar skolkatalogen, säger Axelsson.

Han preciserar och säger att skolan kan inte ha polisens eller socialstyrelsens intressen som argument vid ett sådant här register. Det kan vara en bieffekt men inte ett argument.

►LÄS MER: Pojkar ville ”se tuffa ut” på skolfoto – tvingas till böter

När Metro konfronterar rektorn Rickard Andersson säger han att även om skolan arbetar med polisen och socialtjänsten så tar man inte hänsyn till deras intressen utan tar fotot för egen del.

Men ni har tagit hänsyn till polisen och socialen genom att förbjuda eleverna att ha klänning på fotot?

– Så här i efterhand så kanske jag inte skulle nämnt polistjänsten och socialen i det här sammanhanget. Vi har ju en samverkan med andra myndigheter och så, säger Rickard Andersson.

Han lyfter fram att skolan har en annan katalog där det är tillåtet att spexa samt att skolan jobbar aktivt med HBTQ-frågor av olika slag.

– Om vi bryter mot lagen är det ett stort problem, frågan har inte lyfts på det sättet tidigare. Är det så att vi bryter mot lagen genom att dela med oss till polis och socialtjänst får vi se över det, säger Rickard Andersson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset