Molly Malm är jurist på Avtal24.
Molly Malm är jurist på Avtal24.

Går det att ångra ett äktenskapsförord? Och hur går vi till väga om vi vill gifta oss utomlands? För Metro listar Molly Malm några av de vanligaste frågor hon får i jobbet som jurist på Avtal24.

Kan vi som svenska medborgare gifta oss utomlands?

– Ni kan absolut gifta er utomlands, det blir mer och mer vanligt. Men tänk på att den präst som viger er utomlands måste ha vigselrätt i det landet. Olika regler gäller i olika länder, så det är viktigt att noggrant ta reda på vad som gäller i just det land där ni tänkt gifta er. Svenska kyrkan har vigselrätt på över 45 orter i världen. Vill ni gifta er någonstans där svensk vigselrätt inte råder kan ni ha själva bröllopsceremonin på plats, men gifta er borgerligt innan ni reser, säger Molly Malm.

Ärver vi varandra som gifta?

– Arvsreglerna innebär att gifta ärver varandra och att barn ärver sina föräldrar när båda föräldrarna gått bort. Särkullbarn, det vill säga barn som inte är era gemensamma, har däremot rätt att få ut arvet från sin förälder genast, till skillnad från gemensamma barn. Detta innebär i praktiken att gifta par som har särkullbarn inte ärver varandra fullt ut, säger Molly Malm.

LÄS MER: Juristen: De 5 vanligaste frågorna jag får om samboskap – och svaren

Hur fungerar ett äktenskapsförord?

– Genom att skriva ett äktenskapsförord så kan du och din partner bestämma att vissa tillgångar inte ska ingå i den gemensamma potten vid en eventuell skilsmässa. Ni kan specificera vilka tillgångar som inte ska ingå i en bodelning eller bestämma att var och en ska behålla sitt. Äktenskapsförordet behöver skrivas under av båda makarna och registreras hos Skatteverket för att vara giltigt, säger Molly Malm.

Kan man ångra ett äktenskapsförord?

– Det går inte att dra tillbaka ett äktenskapsförd, har man registrerat det så finns det där. För att ångra ett äktenskapsförord krävs det att ni båda är överens och skriver under ett nytt som då säger vad som ska hända mellan er i händelse av en skilsmässa. Ett registrerat äktenskapsförord är bindande och kan inte hävas av endast en av er, säger Molly Malm.

Vad innebär hindersprövning?

– Hindersprövningen intygar att ni uppfyller de kriterier som finns för att få gifta sig. I Sverige måste man vara över 18 år, man får inte vara nära släkt och inte vara gift eller registrerad partner med någon annan sedan tidigare. Ansökan om hindersprövning görs hos Skatteverket och när den är klar får ni dels ett intyg om hindersprövning och dels ett vigselintyg, säger Molly Malm.

LÄS MER: Juristen: Här är riskerna med att köpa nyproduktion

Om experten

Namn: Molly Malm.

Gör: Jurist på juristbyån Avtal24.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset