Flyktingar som kommer till Sverige riskerar att få felaktiga råd av volontärer som inte är insatta i lag­stiftningen, enligt flyktinggrupper. – Det kan få jättestora konsekvenser, säger juristen Julia Eriksson Pogorzelska.

Jurister och läkare upp­manar volontärer som hjälper flyktingar att inte svara på frågor när de är osäkra på svaren – till exempel om den svenska asylprocessen och reglerna i sjukvården.

– Folk vill verkligen väl, och viljan att hjälpa är jätte­stor, men är man ­osäker kan man hänvisa till juristerna, säger juristen ­Julia Eriksson Pogorzelska, 30, i Stockholm, som ingår i ett nätverk av frivilliga som hjälper flyktingarna med information.

Hon berättar om rykten som cirkulerar, till exempel missuppfattningen att det kan löna sig att ljuga om sin ålder eller att hålla sig borta från Migrationsverket.

– Det kan få jättestora konsekvenser i en asyl­utredning, att personens uppgifter bedöms som mindre tillförlitliga och att skyddsbehovet inte anses vara lika stort, säger hon.

Eliot Wieslander är tf ­generalsekretare på organisationen Läkare i världen som hjälper papperslösa flyktingar och EU-migranter. Hon förklarar att många volontärer inte känner till lagstiftningen.

– Då är det bra att veta att i Sverige kan man få vård även som papperslös, som dessutom är kraftigt subventionerad, och man måste inte registrera sig hos Migrationsverket. ­Hänvisa personer till akuten om de är mycket sjuka, och ring en ambulans om någon faller ihop, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset