Jihadistgruppen Islamiska staten (IS) tar på sig skulden för attacken mot utställningen med Muhammedkarikatyrer i Dallasförorten Garland. Det är i så fall den första attacken som den extrema islamiströrelsen säger sig ha utfört i USA.

Extremisterna i IS tar via sin officiella radiokanal på sig skulden för den misslyckade attacken, som de säger "visade negativa bilder av profeten Muhammed", uppger nyhetsbyrån AFP.

– Det här kommer inte som en överraskning. IS har länge sagt att de vill genomföra angrepp i USA och har uppmanat sina sympatisörer till att göra det, säger Thomas Hegghammer, terrorexpert vid norska Forsvarets forskningsinstitutt, till TT.

Han understryker att det är just IS-sympatisörer i USA, och inte IS egna styrkor, som utfört dådet och att det är ett sätt för IS att framstå som större än vad de egentligen är.

Efter attentatsförsöket dröjde det inte länge innan det i mediernas rapportering drogs paralleller med attacken mot Charlie Hebdo i januari — då totalt tolv personer sköts ihjäl — eftersom den franska satirtidningen bland annat publicerat karikatyrer av profeten Muhammed.

Men det är en jämförelse som varken filmkritikern Jean-Baptiste Thoret eller Charlie Hebdos chefredaktör Gérard Biard vill kännas vid, rapporterar AFP.

– Det går absolut inte att jämföra. Charlie Hebdos problem är absolut inte detsamma, säger Thoret till det amerikanska tv-bolaget PBS.

Attacken i Garland ägde rum på söndagskvällen amerikansk tid. Två män körde fram till entrén vid konferenscentret och öppnade eld. En säkerhetsvakt skottskadades innan angriparna sköts ihjäl av polis.

Inne på området pågick en utställning knuten till en tävling i att rita karikatyrer av profeten Muhammed, arrangerad av American Freedom Defense Initiativ (AFDI). Strax före skottlossningen hade den nederländske högerpopulisten och islamofoben Geert Wilders hållit ett tal om teckningarna, islam och yttrandefrihet vid tävlingen.

Men Charlie Hebdo handlar om att kritisera alla typer av religion, utan att peka ut särskilda grupper, säger Gérard Biard.

– Vi organiserar inte tävlingar. Vi gör bara vårt jobb. Vi kommenterar nyheter. När Muhammed hoppar ur nyheterna så ritar vi Muhammed.

– Men om han inte gjorde det så gjorde vi inte det. Vi gör inte det. Vi bekämpar rasism och vi har ingenting att göra med de här människorna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset