Nadia Murad och Denis Mukwege fick dela på Nobels fredspris 2018.
Nadia Murad och Denis Mukwege fick dela på Nobels fredspris 2018.

Nobels fredspris 2018 går till den kongolesiske gynekologen Denis Mukwege och 25-åriga Nadia Murad, som själv varit fånge hos IS. De kämpar båda för att stoppa sexuella övergrepp i väpnade konflikter och krig.

Det var två av de favorittippade kandidaterna som tog hem Nobels fredspris 2018. Både den 63-årige kongolesiske gynekologen och människorättsaktivisten Denis Mukwege och den 25-åriga yazidisk kurdiska människorättsaktivisten Nadia Murad, som själv såldes som sexslav till IS:s soldater, låg högt upp på listorna över tänkbara pristagare.

– Vi prisar två personer som vi anser har stått i förgrunden när det gäller kampen mot sexuella övergrepp, sa den norska Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen.

Gynekologen Denis Mukwege arbetar på Panzisjukhuset i Bukavu i östra Kongo-Kinshasa. Han har i många år arbetat med att upplysa om sexuella övergrepp i krigsdrabbade länder och har själv hjälpt tusentals skadade kvinnor. Denis Mukwege gästade även Almedalen så sent som i somras.

Blev tillfångatagen av IS

Nadia Murad föddes i norra Irak 1993. 2014 blev hon som 21-åring tillfångatagen av IS och hållen som sexslav i Mosul. Efter några månader lyckades hon fly. Efter det har hon talat öppet om vad hon blev utsatt för. Hon blev 2016 utsedd till goodwill-ambassadör för FN. Förra året gav Nadia Murad ut en bok om vad hon varit med om. Hon är den näst yngsta fredspristagaren så här långt, efter den aktivisten Malala Yousafzi från Pakistan.

LÄS MER: Snuvades på Nobelpriset – nu får hon större pris i USA

Berit Reiss-Andersen även fick frågan om kommittén hade blivit inspirerade av Metoo-rörelsen i sitt val. Hon sa att det finns stora skillnader.

– Men de har det gemensamt att det är viktigt att se lidandet och övergreppen mot kvinnor. Och att det är viktigt att kvinnor slutar skämmas och talar ut, säger Berit Reiss-Andersen.

Spekulerades om Trump och journalister

Innan Nobelpriset delades ut gick spekulationerna varma.

En del trodde att priset för första gången skulle gå till journalister som arbetar med den här typen av frågor, och exempelvis organisationen Reportrar utan gränser. Andra spekulerade i att kampanjen Metoo skulle prisas, eller att kommittén skulle välja att lyfta den svåra flyktingsituationen världen över genom att prisa en organisation som arbetar med de frågorna.

En kontroversiell person vars nominering ifrågasattes inför att priset tillkännagavs var Donald Trump, efter hans toppmöte med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un som öppnade för en nordkoreansk kärnvapennedrustning.

Förra året gick fredspriset gick till den internationella organisationen ICAN, som arbetar för att avskaffa kärnvapen.

De har fått Nobels fredspris de senaste tio åren:

2017 – Ican, internationel kampanj mot kärnvapen
2016 – Juan Manuel Santos, Colombias president
2015 – Tunisiens nationella dialogkvartett
2014 – Aktivisterna Malala Yousafzi och Kailash Satyarthi
2013 – Organisationen för förbud mot kemiska vapen
2012 – Europiska unionen
2011 – Ellen Johnson Sirleaf, liberiansk politiker, Leymah Gbowee, liberiansk medborgarrättskämpe och Tawakkul Karman, jemenitisk journalist och fredsaktivist
2010 – Liu Xiaobo, litteraturvetare och regimkritiker i Kina
2009 – Barack Obama, USA:s president
2008 – Martti Ahtisaari, finländsk diplomat och statsman

LÄS MER: Svenska Akademin: Inget Nobelpris i litteratur 2018 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om nobelpriset