En tonårig svensk flicka har fritagits från Islamiska staten (IS) i Irak i en insats genomförd av kurdiska styrkor, uppger irakisk-kurdiska myndigheter i ett pressmeddelande.

 

Fritagningen ska ha skett den 17 februari i närheten av den IS-ockuperade staden Mosul.

Det regionala säkerhetsrådet i irakiska Kurdistan skriver på sitt Twitter-konto att de "uppmanats av svenska myndigheter och flickans familj att hjälpa till att frita henne" och att de "arbetat med svenska myndigheter" för att möjliggöra så att hon kan komma hem så fort som möjligt.

Hon uppges vara från en stad i västra Sverige.

Men UD har inga uppgifter om händelsen.

- Vi har inga uppgifter om det här fallet att lämna, säger Catarina Byrenius Roslund vid UD:s presstjänst.

TT: Innebär det att ni inte känner till fallet?

- Jag kan bara säga att vi inte har någon information om det.

Journalisten och debattören Kurdo Baksi, som har många kontakter i regionen, säger att han fått det bekräftat från kurdiska myndigheter i Irak att flickan är i säkerhet och att hennes hemresa till Sverige förebereds.

- Man säger rakt ut att man nu håller på att iordningställa hennes hemresa, säger Baksi till TT.

Det rör sig om samma flicka som var föremål för ett tidigare fritagningsförsök i slutet av oktober, enligt Kurdo Baksi. Flickan ska ha kidnappats i samband med att hon fritogs förra gången.

- Det är en grupp omkring om Mosul som specialiserat sig på att mörda IS-soldater, men samtidigt genomför kidnappningar och då vill ha betalt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott