Annie Lööf och Jan Björklund kan komma att bli ministrar i en kommande regering, enligt uppgifter till Metro.
Annie Lööf och Jan Björklund kan komma att bli ministrar i en kommande regering, enligt uppgifter till Metro.

Förhandlingarna om en ny regering är klara. Uppgifter som Aftonbladet var först att rapportera men som Metro nu kan bekräfta. Nu återstår bara att partiernas egna styrelser ska godkänna förslaget. "Liberalerna och Centern bestämmer själva om de vill ha ministerposter nu eller längre fram", säger en källa med god insyn i förhandlingarna.

Dödläget i svensk politik ser ut att vara på väg att lösas. Men förmodligen kommer den nya uppgörelsen inte att göras offentlig förrän i helgen.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna ska dock vara eniga efter “hårda förhandlingar”, uppger en källa för Metro.

Exakt hur regeringen kommer att se ut är inte klart. Men enligt Metros källa kan de två tidigare allianspartierna faktiskt komma att ingå i en regering – alltså inte bara släppa fram en S-MP-regering som också är ett alternativ.

LÄS MER: Källor: Det finns en uppgörelse mellan S, MP, L och C

Nu måste uppgörelsen förankras inom Centerpartiets och Liberalernas partiorgan som ska ha möte i helgen.

I uppgörelsen ska Socialdemokraterna ha gått Centerpartiet till mötes i frågor som rör arbetsrätten och hyresregleringen, uppger en källa till Aftonbladet. Miljöpartiet ska ha fått igenom att flygskatten återinförs och rätt till familjeåterföreningar för flyktingar. Liberalerna ska ha fått igenom att ett förslag ska tas fram om hur skolan kan förstatligas, enligt samma källa.

På måndag nästa vecka kommer talmannen lägga fram ett förslag på en ny statsminister för riksdagen. Statsministeromröstningen sker sedan på onsdagen samma vecka.

LÄS MER: Ledarskribenter: Annie Lööf, du måste ta ansvar

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om val2018 politik