SCANPIX

Magnus Källander på fotbollsplanen. 

Örgrytes mittfältare Magnus Källander kunde ha fått tillbringa delar av nästa fotbollssäsong bakom galler. I stället döms han till villkorlig dom och 120 timmar samhällstjänst för bokföringsbrott.

– Vi har inte hunnit analysera domen än men Magnus Källander är naturligtvis missnöjd. Han har ju hela tiden hävdat sin oskuld, säger hans advokat Maravgi Staifo.

Hade tingsrätten valt fängelse som påföljd hade straffet blivit fyra månaders fängelse. Bakgrunden är felaktigt bokförda uttag och bristande underlag för 812 102 kronor som plockats ut från fotbollsspelarens två restauranger i centrala Göteborg, sommaren 2005. En kompanjon döms samtidigt till villkorlig dom och 100 timmar samhällstjänst.

De ekonomiska oegentligheterna uppdagades i samband med ett bråk mellan fotbollsspelaren och hans kompanjon. Båda ansåg sig lurade på pengar av den andre och polisanmälde varandra. De anklagelserna ledde aldrig vidare, men i samband med utredningen granskades bolagets bokföring och en rad brister ledde till att båda anmäldes för bokföringsbrott.

Magnus Källander förklarade under rättegången att han gick in i restaurangbranschen som en rolig grej och en investering samt att sommaren 2005 var en turbulent tid i hans fotbollsklubb Öis. Därför hade han inte bra inblick i restaurangverksamheten vid den tiden.
Hans kompanjon vittnade under rättegången om systematiska svarta utbetalningar av löner och manipulerade kassaregister. Något Källander säger sig inte ha varit medveten om.

Tänker ni överklaga domen?
– Vi ska analysera domen och sedan diskutera det, säger Maravgi Staifo.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset