Jack Werner, en av Viralgranskarens grundare, pratade bland annat om citaten som Zlatan aldrig har sagt.
Jack Werner, en av Viralgranskarens grundare, pratade bland annat om citaten som Zlatan aldrig har sagt.

Kulturhuset i Stockholm fylldes av nyfikna när Källkritikens dag ägde rum för andra året i rad. En dag som uppmärksammades på många håll runt om i Sverige. "Det är precis så vi drömt om att denna dag ska spridas", säger Metros redaktionschef Linnéa Jonjons.

Skoleleverna som var på plats i Kulturhuset under dagen kunde lyssna på de tidigare viralgranskarna Jack Werner och Hugo Ewald som gav sina bästa tips gällande källkritik. De fick även köra en mentometerlek med Statistiska centralbyrån. Dagen leddes av konferencier Karin Gyllenklev.

– Roligt att så många hittade hit. Jag tycker det är en härlig blandning av statistik, praktiska tips och berättelser, säger Metros redaktionschef Linnéa Jonjons.

Två av besökarna var Amira och Iman, båda 17 år, från Kungsholmens västra gymnasium i Stockholm.

– Vi jobbar med källkritik väldigt mycket i skolan. Ibland är det lite jobbigt att kolla igenom alla källor, men det är bra också, säger Amira och får medhåll av Iman:

– Det är viktigt så att inte rykten sprids.

LÄS MER: Matilda Gustavsson prisas – så gick det till när hon avslöjade ”Kulturprofilen”

Den 13 mars förra året, på Viralgranskarens treårsdag, anordnades Källkritikens dag för första gången. Dagen fick stor uppmärksamhet och i år har ännu fler aktörer hakat på. Allt ifrån bibliotek och skolor till företag, andra medier och myndigheter.

– Jättekul att fler än oss väljer att uppmärksamma dagen och göra egna aktiviteter. Det är precis så vi drömt om att denna dag ska spridas, säger Linnéa Jonjons.

På kvällen öppnade Kulturhuset upp för allmänheten. Förutom föreläsningar och panelsamtal delades priset ”Det gyllene förstoringsglaset” ut av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Årets pristagare var DN-journalisten Matilda Gustavsson, för hennes reportage om Kulturprofilen och Klubben, samt Martin Törnros som med hemsidorna Ekokammaren och Mikoteket har gjort det enklare för barn och vuxna att förstå vikten av källkritik.

LÄS MER: Så avslöjar du fejkprofilerna på nätet med fyra enkla knep

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset