Jonas Källman är ny lagkapten i landslaget. Arkivbild.
Jonas Källman är ny lagkapten i landslaget. Arkivbild.

När flera veteraner har lämnat handbollslandslaget har Jonas Källman i stället kommit tillbaka. Och det i en ny roll.– Jag har alltid varit lite tystlåten och inte sagt så mycket. Nu får jag kanske säga och tycka lite mer, säger den nyutnämnde lagkaptenen.

Källmans 35-åriga kropp stoppade honom först från att delta i VM-kvalet och sedan även från OS i Rio de Janeiro. Ett helt handbollsliv har börjat kosta på.

Trots det tvekade han inte att dra på sig landslagsdressen igen när nye förbundskaptenen Kristján Andrésson kallade.

– Jag sade ju bara nej till OS, inte till själva landslaget. Det var ett svårt beslut, men det var inget definitivt nej, säger Källman, som sedan inte såg en minut av handbollsspelet när OS väl drog i gång.

– Jag höll till i Spanien hela tiden med familjen. Jag har inget internet där heller så jag kunde inte se dem. Det var väl rätt skönt, och så gick det ju inte så bra heller. Tyvärr.

Montenegro först ut

Bland de rutinerade spelare som tackade för sig efter OS finns Tobias Karlsson, som varit lagkapten i Blågult under många år. När den tidigare Guif-tränaren Kristján Andrésson tog över förbundskaptenssysslan efter Staffan Olsson och Ola Lindgren valde han att ge kaptensbindeln till Källman, som varit vicekapten bakom Karlsson.

– Jag har varit med där bakom, det har inte varit så mycket när "Tobbe" har styrt med det som behövts. Nu blir det ett snäpp till, att ta ett ansvar utanför planen också och inte bara på. Det gäller se till att alla är med på det, även de som är här för första gången. Se till att de inte känner att de bara ska glida med utan ta för sig direkt.

Första utmaningen kommer snabbt. Landslaget samlades i Lund i måndags och redan på torsdagskvällen står Montenegro på andra sidan planen när kvalspelet till EM i Kroatien 2018 drar igång.

– Jag tycker att det är skönt att första matchen är hemma, att vi spelar på hemmaplan. Vi har haft många duster med Montenegro de senaste åren. Det är ett bra lag så det gäller att vi får ihop det så bra som möjligt.

Senast Sverige mötte Montenegro var i EM 2014. Då vann svenskarna med 28–21.

"Kroppen känns bra"

Med sina 218 landskamper och 636 mål är Källman den överlägset mest rutinerade spelaren i den nuvarande landslagstruppen. Förbundskaptenens förhoppning är att vänstersexan och försvarsgiganten ska hålla i många år till, och även hinna föra över så mycket kunskap till de yngre spelarna – som många än så länge är kvar på ensiffrigt antal landskamper.

– Jag är ju 35. Den som är näst äldst efter mig är Johan Jakobsson på 29. Det är klart att man får sig en tankeställare, säger Källman skämtsamt.

– Men peppar, peppar ta i trä, så har ryggen varit jättebra och foten som jag opererade sist här också. Det är därför jag är med, för att kroppen känns bra och jag känner att jag kan ge någonting. När jag känner att jag inte kan ge något eller att jag inte orkar riktigt så får jag ta ett steg åt sidan så att andra får komma fram. Sedan om det är om en vecka, ett år eller tio år – det återstår att se.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset