En regeringslösning skulle kunna vara nära, rapporterar Aftonbladet och Dagens Nyheter.
En regeringslösning skulle kunna vara nära, rapporterar Aftonbladet och Dagens Nyheter.

Det finns en uppgörelse klar mellan S, MP, C och L. Men den behöver förankras med Centerpartiets och Liberalernas partiråd innan den är i hamn. Förhandlingarna om regeringsfrågan har nu gått in i slutskede, uppger källor för både Dagens Nyheter och Aftonbladet.

De närmaste dagarna kan bli avgörande för om Sverige får en regering ledd av Ulf Kristersson (M) eller Stefan Löfven (S).

Behöver förankras

Nu ska en uppgörelse mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet vara klar, enligt uppgifter till Aftonbladet. Nu måste uppgörelsen dock förankras hos Liberalerna och Centerpartiets partiorgan.

Även Dagens Nyheter har rapporterat om att förhandlingarna om regeringsmakten har gått in i sitt slutskeede.

– Förhandlingarna går bra, jag tror att de kommer gå i lås. Men det är inte klubbat, sa en källa med insyn i förhandlingarna om ett mittensamarbete till Dagens Nyheter under torsdagskvällen.

LÄS MER: Datum för eventuellt nyval spikat – det skulle det kosta

Socialdemokraterna har kallat in sin partistyrelse under fredagen, erfar Aftonbladet. Även Centerpartiets partistyrelse och riksdagsgrupp träffas under fredagen för att diskutera alternativen innan förtroenderådet på lördag, enligt uppgifter till Dagens Nyheter.

Gick Centerpartiet till mötes

Liberalernas partiråd träffas på söndag för att ta beslut i regeringsfrågan.

Socialdemokraterna ska ha gått Centerpartiet till mötes i frågor som rör arbetsrätten och hyresregleringen, enligt en källa i Aftonbladet. Miljöpartiet ska ha fått igenom att flygskatten återinförs och rätt till familjeåterföreningar för flyktingar. Liberalerna ska ha fått igenom att ett förslag ska tas fram om hur skolan kan förstatligas, enligt samma källa.

Moderaterna har kommit med ett motbud till C och L, enligt uppgifter till Dagens Nyheter. Det skulle inte handla om ett budgetsamarbete mellan de fyra partierna, utan C och L skulle i så fall utgöra opposition och lägga egna budgetförslag.

I ett dokument som Dagens Nyheter tagit del av framgår att förslaget om överenskommelse innehåller en skrivelse om Sverigedemokraterna, en fråga som splittrat Alliansen. Där står att läsa:

”Regeringen eller regeringspartiernas representanter kommer inte att förhandla eller samarbeta med Sverigedemokraterna. En förhandlingsordning tas fram utifrån denna princip, som gäller regeringen och dess representanter, riksdagsledamöter och riksdagskansliet samt andra företrädare för regeringspartiet/-erna som förhandlar å regeringens vägnar.”

På måndag nästa vecka kommer talmannen lägga fram ett förslag om statsminister för riksdagen. Omröstningen sker sedan på onsdagen samma vecka. Om inte en statsminister kan väljas då sker en ny statsministeromrösning på onsdagen veckan därpå.

LÄS MER: Ledarskribenter: Annie Lööf, du måste ta ansvar

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset