Tillträdande president Donald Trump skakar hand med före detta generalen James Mattis. Arkivbild.
Tillträdande president Donald Trump skakar hand med före detta generalen James Mattis. Arkivbild.

Den pensionerade generalen James Mattis blir utrikesminister i tillträdande presidenten Donald Trumps regering, uppger källor med insyn i beslutet till The Washington Post.

Mattis var chef för den amerikanska arméns centralkommando och har lett militära operationer i bland annat Mellanöstern. Eftersom han pensionerade sig för mindre än fyra år sedan måste kongressen godkänna en lagändring för att han ska kunna inneha ministerposten. Enligt USA:s federala lagar får inte en försvarsminister ha haft en militär tjänst de senaste sju åren. Senast kongressen godkände ett undantag från regeln var 1950 då den tidigare generalen George Marshall utsågs till försvarsminister.

Enligt Washington Posts källor väntas beskedet om republikanen Trumps beslut offentliggöras tidigt i nästa vecka. En talesperson för Donald Trump skriver dock på Twitter att något beslut ännu inte har tagits om försvarsministerposten.

66-årige James Matti har tjänstgjort i den amerikanska marinkåren i över 40 år och var en av landets mest inflytelserika militära ledare. Efter pensioneringen har han bland annat arbetat som konsult och vid Hoover-institutionen, en tankesmedja vid Stanforduniversitetet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset