USA:s underrättelsetjänst NSA. Källor uppger för Reuters att Yahoo sökt igenom hundratals miljoner mejl på uppmaning av amerikansk underrättelsetjänst. Arkivbild.
USA:s underrättelsetjänst NSA. Källor uppger för Reuters att Yahoo sökt igenom hundratals miljoner mejl på uppmaning av amerikansk underrättelsetjänst. Arkivbild.

Internetjätten Yahoo har skapt ett program för att söka igenom samtliga användares inkommande e-post.Hundratals miljoner mejl har skannats på uppmaning av amerikansk underrättelsetjänst, uppger före detta anställda för Reuters.

Enligt säkerhetsexperter är övervakningen av Yahoos mejltrafik den första kända där ett IT-bolag har tillmötesgått en underrättelsetjänst genom att gå igenom samtliga e-postmeddelanden. Däremot har det tidigare förekommit att sparade mejl eller ett begränsat antal användarkonton har granskats.

Yahoo-mejlen ska ha skannats av på uppmaning av den amerikanska underrättelsetjänsten NSA eller FBI utifrån viss information som myndigheterna har definierat.

IT-jätten har inte kommenterat påståendena, men skriver i ett uttalande att "Yahoo är ett laglydigt företag, och följer USA:s lagar".

Enligt amerikansk lag får underrättelsetjänster be tele- och internetbolag om hjälp med att tillhandahålla användarinformation i vissa fall, för att exempelvis kunna förebygga terrorattacker. Flera bolag, inklusive Yahoo, har dock tidigare avböjt att medverka till övervakning i ett antal fall. Bland annat vägrade Apple att hjälpa FBI att hacka sig in i en låst Iphone, som tillhörde Omar Mateen som mördade 49 människor i Orlando tidigare i år.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset