Montage/TT/Alamy Tänk på att ha luftiga trosor i bomull, tipsar barnmorskan. 
Montage/TT/Alamy Tänk på att ha luftiga trosor i bomull, tipsar barnmorskan. 

Har du klåda, sveda och irriterade slemhinnor? Då kan du ha drabbats av svamp i underlivet. Barnmorskan Therese Zetterqvist Eriksson delar med sig knepen för hur du blir av med den.

– Alla har svamp i underlivet hela tiden, men det är när den slår ut de goda bakterierna i slidan och växer till sig som man får besvär, säger Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska på UMO, ungdomsmottagningen på nätet.

Nästan 80 procent av alla kvinnor drabbas av svampinfektion minst en gång under sin livstid, enligt RFSU. Therese Zetterqvist Eriksson berättar att det är betydligt ovanligare att män drabbas.

– Penisen har inte lika mycket slemhinnor som tjejers underliv, och svampen gillar när det är tätt, trångt och mörkt, förklarar hon.

► LÄS MER: Experten: Så tar du hand om din snippa på bästa sätt

De vanliga symptomen bland kvinnor är att man får röda, irriterande slemhinnor samt en intensiv klåda och sveda. En del kan även få keso-liknande flytningar.

– En vanlig orsak att man ofta får svamp är att man tvättar sig för mycket med duschkräm eller använder trosskydd. Använd inte det om du inte har mens.

Även om det inte smittar rekommenderar inte Therese Zetterqvist Eriksson att ha slidsex under tiden man har en svampinfektion.

– Svamp gör att slemhinnorna blir tunna och sköra vilket kan göra att det skaver och känns obehagligt under till exempel samlag. Det är bättre om de får hinna vila upp sig och bli starka igen, säger hon.

Svamp brukar vanligtvis gå över av sig själv efter några dagar. Men om den inte försvinner ska man kontakta en barnmorska eller läkare som får titta på det.

– Man ska inte köpa medicin det första man gör. Prova smörj in dig med doftfri babyolja. Oljan löser upp smuts, fett och smegma som bildas för att smörja underlivet, säger barnmorskan och fortsätter:

– Om det inte går över då kan man behandla sig, men då ska man veta helt säkert att det är svamp.

► LÄS MER: Hon bakade bröd med jäst från sin vagina – Här är receptet 

På Apoteket kan man köpa receptfria slidpiller som kombineras med en kräm mot svampinfektion. Man kan köpa en kapsel som ska sväljas. Men för att ta den behandlingen bör man vara över 18 eller fått den rekommenderad av en läkare.

– Underlivet älskar när det är luftigt. Har man besvär med klåda ska man tänka på att ha luftiga trosor, helst i bomull, tipsar Therese Zetterqvist Eriksson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om underliv svamp