Mohamed Belkaid, 35, kan ha varit ledande i terrorgruppen i Paris och bodde i flera år på denna adress i Stockholmsområdet. Arkivbild.
Mohamed Belkaid, 35, kan ha varit ledande i terrorgruppen i Paris och bodde i flera år på denna adress i Stockholmsområdet. Arkivbild.

En man som verkar ha radikaliserats i Sverige misstänks ha styrt de terrorister som slog till i Paris för ett drygt år sedan.En svensk, som har gäckat Säpo i många år, tros ha rekryterat honom, rapporterar SVT:s Uppdrag granskning.

Mohamed Belkaid, tidigare bosatt i Sverige, dödades i en polisräd den 15 mars i år i Bryssel. Han var då efterspanad för delaktighet i terrordåden i Paris. Den 35-årige algeriern tycks ha haft en samordnande roll i Parisattacken. Den belgiske terrorexperten Claude Moniquet beskriver för Uppdrag granskning hur Belkaid från Bryssel styrde terroristerna mot sina mål från sin mobiltelefon.

– Det var som en militäroperation, säger Moniquet.

Läckt IS-register

Belkaid fanns också med i den grupp som låg bakom Brysselattackerna, men dödades en vecka innan de sattes i verket.

Algeriern levde ett småkriminellt liv i Sverige från åtminstone 2009. Men i april 2014 anlände han till Syrien och anmälde sig direkt till självmordsuppdrag för Islamiska staten (IS). Det framgår av ett läckt register över personer som anslutit sig till IS 2013–14, och som Uppdrag granskning gått igenom.

Enligt programmet tycks Belkaid ha radikaliserats här. Han och andra rekryter i IS-registret har bott eller varit skrivna i samma lägenheter som en i jihadistkretsar känd svensk rekryterare och finansiär, som i de här sammanhangen kallar sig "Abu Omar". Belkaid arbetade även i en av Abu Omars butiker i Stockholm, där de båda också synts till i samma moské. Enligt en företrädare för moskén blev Abu Omar utslängd därifrån på grund av sin extrema uppfattning.

Jyllands-Posten

De män som planerade att attackera Jyllands-Posten i Köpenhamn 2010 fanns också i Abu Omars närhet. I hans lägenhet hittade ekobrottspolis 2006 mängder av kontanter i kuvert med namn till al-Qaida-ledare. Samma år ville USA få upp Abu Omar på FN:s terrorlista.

Ändå går han fri. Säkerhetspolisen säger sig inte kunna förklara varför. Den kommenterar inte om den har intresserat sig för Abu Omar, men bedyrar att man gör allt för att stoppa terrorister.

– Om det hade varit möjligt att förklara det här... på detaljnivå, vad som har varit extra svårt, så är jag helt säker på att de flesta skulle förstå, säger Säpos avdelningschef Anders Kassman.

I folkbokföringen är mannen som kallas Abu Omar numera registrerad som "försvunnen".

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset