Roy Fares är superkonditorn som lever hälsosamt trots alla härliga frestelser. Metros PT-Fia träffade honom för att prata hälsa, fitness och den starka hälsotrenden.

Gustav Hugosson
– Jag mår mycket bättre när jag rör på mig, säger konditorn och programledaren Roy Fares.

►Läs mer om hälsa på Sofias blogg

Vad betyder träningen för dig?
– Jag har alltid tränat och mår mycket bättre när jag rör på mig. Tror att vi presterar betydligt bättre i livet när vi mår bra i oss själva och där är träningen viktig. Jag är en tävlingsmänniska, oavsett om det handlar om mitt arbete eller träning. 

Vad tycker du om dagens träningsideal?
– Det finns ingen mall för ”vältränad”. Alla kan inte sträva efter att ha rutor på magen. Det viktigaste är att man hittar en balans och inte har förbud. Jag tror på sunt förnuft. 

►LÄS MER: Så skippar du sockret – utan att dra ner på sötsakerna

Är du medveten i din kosthållning?
– Det krävs ingen Einstein för att förstå att det jag jobbar med som konditor inte är vardagsmat. Jag äter det jag vill men är realistisk. Jag strävar efter god hälsa men det betyder också att jag njuter av livet. Vill jag äta cheesecake så gör jag det. En fikastund handlar inte bara om att äta, det är ett viktigt sätt att samla de jag tycker om.

Hur går din Instagram med alla bakverk ihop med ditt vältränade yttre?
– En del blir provocerade. Jag tycker inte man ska förbjuda sig från det goda, sträva efter balans. Det är otroligt sorgligt att se kroppshetsen på Instagram, där främst unga blir lidande. Alla är olika med olika förutsättningar. En del ser mindre vältränade ut men är starka och snabba inuti.

►LÄS MER: Därför ska du kasta ut vågen

Känner du dig tvungen att baka mer hälsosamt eftersom trenden med glutenfritt är så stark?
– Absolut inte! Det roliga är att mitt i hälsotrenden så kommer mitt tv-program, ett rent frosseriprogram och folk gillar det. Man blir knäpp av att alltid fokusera på vad som är nyttigt, snart får vi knappt dricka vatten. Jag tror att vi skapar egna intoleranser genom att begränsa oss. Om du vänjer av kroppen med att äta något så kommer den att reagera på det om du börjar igen.

Hur ser din bästa träningsvecka ut?
– Älskar att gå upp tidigt och gå runt Djurgården. Att få komma ut när dagen inte börjat är rogivande. Känner mig vaken och fräsch vilket gör att jag mår väldigt bra. Styrketränar och kör med en tränare en gång i veckan. Träning handlar om att hitta inspiration till något nytt, ofta. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset