Det är vanligt att björkpollenallergiker också reagerar på hasselpollen.
Det är vanligt att björkpollenallergiker också reagerar på hasselpollen.

Det kliar i ögonen och näsan rinner – men det kan väl inte vara pollenallergi? Jo, det kan det. Hasselbuskarna kan nämligen börja blomma redan i februari.

Under kalla vintrar brukar hasselbuskarna inte blomma förrän i mars. Men andra år kan de börja blomma redan i februari.

– Pollenallergiker kan man absolut känna av det, säger Agneta Ekebom, intendent på palynologiska laboratoriet, som står bakom pollenrapporten.se.

Det har blivit allt vanligare att hasselbuskarna börjar blomma redan i december eller januari på grund av varmare vintermånader. Busken blommar när det är plusgrader ute och det är då hängena släpper ifrån sig pollen. Om det blir minusgrader så pausar blomningen.

Det är vanligt att hasselpollen orsakar problem för björkpollenallergiker, enligt Agneta Ekebom.

LÄS MER: Därför kan du drabbas av pollenallergi i vuxen ålder

– Det finns alla varianter av hur folk reagerar. Det finns de som är specifikt allergiska mot bara hassel också, även om det inte är lika vanligt. De här allergenerna liknar varandra mycket så de som är björkpollenallergiker kan reagera även på hassel och al, som också börjar komma så småningom, säger hon.

Det är främst om man passerar ett buskage med hassel som man kan få en allergisk reaktion.

– Spridningen är inte så effektiv just nu. Det finns inte så mycket värme som får luften att strömma runt så det blir en ganska lokal spridning. Sedan är ju hassel inte lika vanligt som till exempel björk, som också är ett mycket större träd, säger Agneta Ekebom.

LÄS MER: Experten: Så vet du om du är förkyld eller pollenallergiker

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset