Henrik Lundqvist med en av sina räddningar i matchen mot Finland i World Cup. Arkivbild.
Henrik Lundqvist med en av sina räddningar i matchen mot Finland i World Cup. Arkivbild.

Helst av allt vill Henrik Lundqvist inte tänka.Agerandet på isen ska bara ske av sig självt.– I början fick jag jobba hårt för att ligga rätt men nu börjar det komma mer automatiskt, säger han inför Tre Kronors semifinal mot Europalaget.

Utmaningen inför Word Cup i Toronto var att hitta den rätta känslan. Henrik Lundqvist ville inte behöva tänka på vad han skulle göra på isen, utan det var något som han bara ville skulle finnas där.

Efter träningsmatcherna – 6–3 mot Finland och 2–6 mot Europalaget – var han inte helt nöjd med sitt spel.

Även efter gruppspelsmatchen mot Finland, där målvaktens 26 räddningar lade grunden till 2–0-segern, kände han sig ringrostig och sade att den hållna nollan berodde på en del tur.

En liknande känsla hade han efter förlängningsförlusten mot Nordamerika U23.

"Rör sig åt rätt håll"

– Om folk trodde det skulle vara perfekt på en gång så vet de inte vad som krävs för att vara på toppen av sitt spel. Man måste jobba mycket, hårt, smart och spela fram tills saker börjar kännas bra, säger han.

– Jag känner att det finns saker att förbättra innan jag känner mig som mig själv.

TT: Vilka bitar kan bli bättre?

– Allt. Snabbheten. Besluten jag tar... Det går åt rätt håll. För varje match, för varje period så känner jag mig mer bekväm. Besluten kommer lättare, på något sätt. Det är fortfarande tidigt på säsongen men det börjar kännas okej, säger han.

"Vet hur de spelar"

Med mindre än ett dygn kvar till semifinalen mot Europalaget är Lundqvist lugn, harmonisk och redogör utförligt, detaljrikt kring var han befinner sig i processen.

Att han är redo för vad som väntar på söndagskvällen är tydligt.

Lundqvist ska vara på topp när pucken släpps i Air Canada Centre klockan 19.00.

I och med att han ställs mot NHL-spelare har han även koll på vad som väntar.

– Just skickligheten som de har på spelarna tror jag är det luriga. Men jag vet ungefär hur de spelar och vad de gillar att göra. Det har vi sett tidigare, och det kommer inte bli någon överraskning, säger han.

En av Europalagets spelare känner han extra väl: Mats Zuccarello, lagkamraten i NHL-klubben NY Rangers.

– Vi tävlar varje dag på träningarna och han är en lite retsticka. Ofta på ett skönt sätt. Vi kommer bra överens. Jag gillar honom som lagkamrat, men i morgon är det allvar, säger Henrik Lundqvist och skrattar.

Zuccarello om tävlingarna under säsongen:

– Det har blivit en grej. De få gånger jag gör mål så låter jag honom få höra det. Jag gör ju inte så många, så då måste jag få lov att fira det. Han blir lite arg ibland.

På söndagskvällens tävlar de mot varandra igen. Den här gången står en Word Cup-final på spel.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset