Näringslivets organisationer träffar Sverigedemokraterna på hemliga möten, avslöjade Dagens Industri nyligen. Jenny Bengtsson, ordförande för Hotell- och restaurangfacket Stockholm Gotland, uppmanar nu arbetsgivarna att sätta ner foten – tycker de att samarbete med SD är moraliskt acceptabelt eller inte?

Sveriges arbetsgivare,

Ni brukar inte gilla när vi går ihop och börjar snacka om våra villkor. Inte heller gillar ni när vi vill att politiken ska fixa saker åt oss. Se till så att vi som vill det får jobba heltid. Se till så att vi slipper svälta ihjäl om vi blir arbetslösa, får pensioner som går att leva på. Fasta jobb. Till exempel.

Och så har vi kanske inte heller så jättestor lust att betala för att rika män som driver gigantiska vård- eller skolbolag ska bli ännu rikare medan vi går på knäna. Det är rätt grundläggande grejer.

► LÄS MER: Vi har fortfarande en chans att stoppa Sverigedemokraterna

I och med att vi är så fruktansvärt många och alla inte orkar skrika samtidigt har vi fackföreningar som för fram dessa saker åt oss. För att få er arbetsgivare att lyssna. Och om det behövs - politiska partier. Alla partier? Nej. Vi varken samtalar eller samarbetar med sådana som inte respekterar vårt lika värde. Våra rättigheter. Fascister och rasister är inte våra vänner. Vi samarbetar inte med Sverigedemokraterna. De som däremot är villiga att driva på för att vi ska få bra, jämlika och jämställda liv kan vi samtala eller samarbeta med.

Så vad vill ni då? Ni som är våra arbetsgivare? Ni har också organiserat er. Ni har också organisationer som för er talan. Ni samarbetar också med partier. Dagens Industri har granskat hur. Till exempel har det fikats och hållits möten med Sverigedemokraterna.

Sitter ni och samtalar med Sverigedemokraterna? Över en kopp kaffe? Om politiska reformer? Det känns som en mardröm, men det är verklighet. I Sverige 2015 håller era lobbygrupper och företrädare möten med SD. Som sedan gör era önskningar till politiska förslag. SD är ett av era partier. Känns det bra?

I Sverigedemokraternas principprogram står det att en stark nationell identitet och ett minimum av språkliga, kulturella och religiösa skillnader har en gynnsam effekt på sammanhållningen, tryggheten och stabiliteten inom ett samhälle. Meningen kan inte ses som något annat än ett direkt hot mot hela Sveriges arbetsmarknad. Vi, arbetskraften i Sverige, är ett brett spektrum av språkliga, kulturella och religiösa skillnader. Vi håller samman (jodå, majoriteten av oss gör faktiskt det). Vi kräver trygghet och stabilitet i samhället. För oss alla.

► LÄS MER: Vad har hänt med det Södermalm jag minns?

Detta vill Sverigedemokraterna ta ifrån oss. Om de skulle få tillräckligt mycket makt skulle de splittra oss. Utvisa oss. Kränka och särbehandla oss. Lägg ihop det med partiets obefintliga kunskaper i arbetsmarknadspolitik så faller Sveriges arbetsmarknad.

Det är därför det inte finns någon seriös part, varken på arbetsmarknaden eller bland de övriga partierna, som samarbetar med SD. Det är bra. Den linjen behövs. Vad som däremot inte behövs är ett näringsliv utan moral.

Nu är ni, våra arbetsgivare, svaret skyldiga. Ställer ni verkligen upp på vad era företrädare håller på med i ert namn? Är ni villiga att skriva under på att ett samarbete med Sverigedemokraterna är ett bra och moraliskt acceptabelt sätt att nå dit ni vill?

Om inte är det bara att räcka upp handen offentligt och säga emot. Och hoppas att resten också gör det.

Jenny Bengtsson

Ordförande Hotell- och restaurangfacket Stockholm Gotland

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset