Kära cyklister,

Detta är ett öppet brev till alla er som var morgon och kväll cyklar x antal meter för att komma dit ni gör skillnad.

► LÄS MER: Cyklist: "Förlåt att jag ryckte i din bildörr, pekade finger och skrek könsord"

Vad ÄR en cyklist?

Är ni oskyddade trafikanter som vi bilister ska visa hänsyn för? 

Ja.

Är ni skyldiga att respektera och följa rådande trafiklagar?

Ja.

Och det är just den sista frågan jag vill ta upp här.

Vet ni, kära cyklister, vad ett trafikljus som lyser rött betyder? Inte? Okej. Enligt trafiklag betyder det stopp/stanna. Eller böter på 1 500 kronor. Vissa brukar använda denna signal som en startplatta för en adrenalinkick. "Kan vi undvika döden i dag igen?"

Vi gör ett nytt försök.

Vet ni, kära cyklister, vad en stoppskylt betyder? Inte det? Den betyder precis vad som står på den: stopp/stanna, eller böter på 1 000 kronor.

Vi provar igen.

Vet ni, kära cyklister, vad väjningsplikt betyder? Ni vet den där gul-röda, upp-och-ner-vända triangelskylten? Inte det heller? Det betyder att ni har en skyldighet att väja/stanna för korsande trafik, eller böter på 1 000 kronor.

Vi gör ett sista försök.

Vet ni, kära cyklister, att utan ljus och reflexer i mörkret är ni i princip osynliga för oss bilister? Det hade ni inte tänkt på, nej. Syns ni inte så finns ni inte, eller böter på 500 kronor. Vi bilister har många så kallade döda vinklar i fordonet och vi försöker titta åt alla håll och kanter, men utan ljus och reflexer kan vi stirra oss blinda och fortfarande inte se er!

► LÄS MER: "Uppfostra inte era barn till feta bilister"

Jag vill inte tänka på hur många gånger olyckan nästan har varit framme, så sent som i går såg jag en bilist som nästan körde på en cyklist som cyklade mot rött. Längre bort var jag själv tvungen att panikbromsa för samma cyklist, som denna gången cyklade mot enkelriktat. Cyklisten hade varken ljus eller reflexer.

Så kära cyklister, förutom att ni ger oss bilister (och ibland även gående) en skräckupplevelse så riskerar ni höga böter. Om inte det skulle vara nog så riskerar ni även era egna och andras liv genom att inte visa hänsyn och respekt och att följa trafiklagarna.

Låt oss alla visa varandra hänsyn och respekt, så att vi alla, stora som små, kan få vakna upp bredvid våra älskade i morgon också.

Sanna Lundström

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset