"Vita feminister måste förstå att den sortens feminism som de bedriver motverkar sitt eget syfte när de inte kan se att frågan om allas lika värde inte bara handlar om kön", skriver journalisten Eleni Terzitane.

 

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Kära vita feminister,

Det är dags att ni ger plats och utrymme åt andra kamper än er egen. Jag pratar om den vita, västerländska kvinnans feministiska kamp, den feminism som skapar utanförskap för alla oss som inte passar in i er ram. Utvecklingen av det jämställda samhället har ändå framskridit: allt fler kvinnor ses i dag ta mer plats på olika plattformar och i dag har vi till och med Fru Gårman-skyltar runtom i landet. Men det är dags att ta nästa steg nu. Det finns nämligen andra perspektiv att ta hänsyn till som jag, som en icke-vit kvinna i Sverige, påverkas av och som inte riktigt verkar bekanta för er.

I morgon, på den internationella kvinnodagen, vill jag därför prata med er om ett koncept, ett riktigt bra sådant. Något som gynnar oss alla, inte bara majoriteten – nämligen intersektionell feminism. Ja, kära vita feminister, en feminism som är till för alla, en feminism som inkluderar. En feminism där du som inte är en normativt vit, smal, heterosexuell, icke-funktionsnedsatt och könsnormativ kvinna också kan få plats.

LÄS MER: Debatt: Kvinnodagen är bara en sämre version av Alla hjärtans dag

Intersektionalitet handlar om att som feminist vara angelägen och medveten om att olika feminister möter olika sorters hinder beroende på till exempel hur du ser ut, identifierar dig eller vem du föredrar att ligga med. Intersektionalitet handlar om att se att ”vit feminism” bara representerar ett sorts perspektiv och att du därför måste fundera kring och ta hänsyn till de olika erfarenheter och flerskiktade aspekter som olika icke-män möter.

Vita feminister måste förstå att den sortens feminism som de bedriver motverkar sitt eget syfte när de inte kan se att frågan om allas lika värde inte bara handlar om kön och de diskriminerande strukturer som könsmaktsordningen upprätthåller. I själva verket handlar det om en hierarkisk samhällsordning där bland annat könsidentitet, ras, funktionsförmåga, sexuell läggning, etnicitet, klass och religion är viktiga faktorer som måste vara en del av hur vi pratar om feminism. Genom att förstå hur dessa olika förtryck samverkar och påverkar kan vi bli bättre och komma längre tillsammans.

LÄS MER: Experten slår hål på 8 myter om feminism

Kära vita feminister, ta inte åt er. Är du vit och feminist innebär det inte att du ska känna dig träffad. Inte alls, vit feminism handlar om mer än till exempel hur du ser ut eller din hudfärg. ”Vit feminism” som uttryck handlar om individer som inte kan se sina privilegier. Det handlar om de som inte kan skilja på sexism och exotifiering och de som tycker att jag skapar splittring om jag tar upp rasism när vi pratar om feminism med varandra (och inte kan se att de två hör ihop).

Tre saker du som vit feminist kan tänka på för att bli en bättre allierad:

 1. Du avgör inte vad som är rasistiskt!
  – Det finns ett nyckelord som alla bör känna till och det är tolkningsföreträde. Om du inte tillhör den drabbade gruppen som utstår rasism har du inga som helst belägg för att avgöra vad som är rasistiskt eller inte.
 2. ”Inte alla…”
  – Visst är det tröttsamt att som kvinna höra ”Inte alla män” från män? Samma gäller vita feminister som inte vill se problematiken inom sin egen grupp. Nej, inte alla vita feminister – men tillräckligt många vita feminister för att det ska vara ett strukturellt problem.
 3. ”Kvinnor är…”
  –  Tänk på att inte generalisera när du pratar om de orättvisor som drabbar kvinnor. Exempelvis möter en etnisk svensk kvinna och en kvinna med invandrarbakgrund olika sorters diskriminering.

Eleni Terzitane

Om debattören

 • 24 år gammal
 • Kista
 • Journalist

LÄS MER: Debatt: Att kalla sig feminist är att veta sitt värde

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset