Journalisten och författaren Annika Sundbaum-Melin och 16 år yngre Henrik Kolbjèr har tillsammans skrivit boken "Hon och han".
Journalisten och författaren Annika Sundbaum-Melin och 16 år yngre Henrik Kolbjèr har tillsammans skrivit boken "Hon och han".

Stor åldersskillnad kan rubba maktbalansen

ÅLDERSSKILLNAD. Kärleken har inga åldersgränser, men förhållanden där åldersskillnaden är stor väcker reaktioner. Äldre män med betydligt yngre kvinnor kallas "gubbsjuka" och tjejen sägs söka efter "en fadersgestalt" eller pengar, trygghet och status. Äldre kvinnor med yngre män har länge varit mer eller mindre tabu. Kärleken tas inte riktigt på allvar.
– Det som sticker ut från normen kräver alltid en förklaring. Den som har en reltion med någon betydligt äldre eller yngre tvingas ofta försvara kärleken. Även om det är mindre tabu nu så accepteras det inte av alla. Det är viktigt att inte per automatik göra det till ett problem, utan avdramatisera det och se att man kan fastna för varandra oavsett ålder, säger Metros sex- och relationsexpert Maria Bergström.

Det är viktigt att båda i relationen tillåts vara den de är så att inte den ene följer den andres liv, menar hon.
Om det blir ett mönster att man alltid dras till någon betydligt yngre så bör man fundera över varför det är så, anser Maria Bergström.
–Det är olika saker tycker jag, om det här bara händer en gång eller om det upprepas. Om man till exempel som 40-åring alltid dras till 17-åringar. Varför är inte jämnåriga ett alternativ? Det finns en maktobalans i en sådan relation, av livserfarenhet, ekonomi, bostad och annat i livet. Den unga kan bli väldigt utelämnad och hamna i beroendeställning. Då är det inte bra, säger Maria Bergström.

"Viktigt att inse att man är i olika lvsfaser"

SEXTON ÅR YNGRE. När Annika Sundbaum-Melin träffade den då 22-årige Henrik Kolbjèr på en rockklubb i Stockholm för snart sju år sedan var hon 37 år. De blev ett par, även om första reaktionen hos Annika när hon fick reda på att han var 16 år yngre var att tänka att det inte skulle kunna bli något på allvar.
– Det var en sådan här once-in-a-lifetime-passion. Både han och jag trodde på det jättehårt. Däremot var det ingen annan som trodde på det, berättar hon.
Det är viktigt att  acceptera att man är i olika faser i livet, menar Annika.
– Vi flyttade inte ihop direkt och vi har varit sambor, särbor fram och tillbaka. Det har gått bra med barnen, för han är engagerad men har inte gått in och försökt bli någon reservpappa utan varit en kompis.
– Vi slutade tänka på åldersskillnaden efter ett tag, men det är svårt om han någon gång kanske vill ha barn.

Veckans kärlekspar

Magnus Holgerson, 27, och Azadeh Rezvani, 24, är från Malmö.
– Vi träffades genom vänner och var först kompisar. Men vänskapen blev kortvarig. Nu har vi varit ihop i ett och ett halvt år.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset