Det sägs att kärleken är blind. Det är nog den största lögnen någonsin. Det räcker med att läsa kontaktannonserna för att få det klart för sig. Folk har väldigt specifika krav på allt ifrån längd, kroppsbyggnad, hår- och ögonfärg. Foto är lika med svar. Kärleken är alltså inte blind, på sin höjd lite närsynt. Men ett handikapp har ändå kärleken. Och det är alltså inte nedsatt syn. Kärleken kan inte räkna. Kärleken lider av svårartad dyskalkyli. Det är bara att titta på Demi Moore och hennes 17 år yngre Ashton Kutcher. Eller Diane Keaton som lyckats knipa åt sig den 29 år yngre Keanu Reeves. Mellan Madonna och Guy Richie skiljer det tio år och Zlatan Ibrahimovic är tolv år yngre än flickvännen Helena Seger. Att vara tillsammans med en yngre man är det nya svaret. The new shit.

Rent biologiskt är en äldre kvinna och en yngre man det perfekta paret. En man når sin
sexuella peak i 20 till 25-årsåldern. Kvinnan når sin när hon närmar sig 35–40 år. A match made in heaven alltså. Den äldre kvinnan är erfaren och har vuxit ifrån de värsta kroppsnojorna, den yngre mannen är outtröttlig och påhittig. I mer traditionella förhållanden, där mannen är ett par år äldre, är det han som står för konsumtionen av huvudvärkstabletter när det är sängdags. Yngre män – och nu talar jag enbart utifrån egna erfarenheter – är mer romantiskt lagda och de tycker att du och inte sportnytt är kvällens höjdare. Att yngre män dessutom är mer jämställda, har lättare att prata om känslor, inte har potensproblem, respekterar och beundrar dig, inte har en före detta fru och barn i bagaget och inte kommer att dö före dig är bara härliga bonusar. Grå tinningars charm i all ära men vad är det mot en tvättbrädemage och en tajt liten rumpa?

En ung man är dessutom fortfarande formbar och har inte sunkat ihop helt i trista gamla vanor och värderingar. Här har du alltså ett fantastiskt tillfälle att vara med och påverka och modellera fram den perfekta mannen. De har aptit på livet och tror fortfarande att ingenting är omöjligt. De vet var dammsugaren står och hur man använder den. De kan se skillnad på en tvättmaskin och en mikrovågsugn. De må vara lite naiva och ha brist på livserfarenhet men det man förlorar på karusellen tar man igen på gungorna. Eller ska jag, som i det här fallet, säga i sängkammaren. Och vem har dött av lite naivitet? Vad spelar det för roll om han knappt har hört talas om artisterna i din skivsamling och tycker att flingor passar lika bra till frukost som till middag?

Vi kan alltså konstatera att kombinationen äldre kvinnor och yngre män är klockren. Men när kärleken inte kan räkna, fast åt andra hållet känns det inte lika rätt. Tjejer som dejtar äldre män ses som golddiggers eller bimbos. De är bara ute efter gubbens pengar och söker kanske en fadersgestalt. Och den äldre mannen är bara gubbsjuk eller genomgår någon form av livskris. När rollerna är ombytta blir det i stället patetiskt och kanske rent av lite äckligt. Kärleken får alltså ha problem med matematik, men bara åt det ena hållet. Det borde vara kärlekens fulla rätt att räkna lite fel oavsett åt vilket håll.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset