Mostafa Ahmadi Roshan uppges ha sprängts ihjäl av en bilbomb i Teheran.
 Mostafa Ahmadi Roshan uppges ha sprängts ihjäl av en bilbomb i Teheran.

Fyra iranska kärnfysiker har mördats på kort tid. Utländska underrättelseorganisationer anklagas.

Ännu en iransk kärnfysiker har mördats. Mostafa Ahmadi Roshan dödades i går sedan två män på motorcykel satt fast en magnetisk bomb på hans bil. Iran beskyller USA och Israel för bombdådet – det fjärde mordet på iranska kärnfysiker på två år. USA förnekar inblandning, Israel har inte kommenterat anklagelserna.

De flesta bedömare är säkra på att Iran försöker utveckla kärnvapen, trots att landet hävdar motsatsen. Men är utländska regimer beredda att mörda vetenskapsmän för att stoppa Iran? 

– Det mest sannolika är att någon utländsk underrättelseorganisation ligger bakom det här, säger Tomas Ries, lektor i strategi och säkerhet på Försvarshögskolan.
 
Stuxnet, en trojansk häst som upptäcktes 2010, tros exempelvis ha skapats för att störa Irans försök att anrika uran genom att sabotera datasystem. 
– Vad jag förstår är det ett ytterst sofistikerat program – så sofistikerat att det nästan enbart är tänkbart att någon statsmakt har utvecklat det, säger Ries.
 
Shannon Kile på fredsforskningsinstitutet Sipri i Stockholm misstänker att attentatet kan vara ett svar på Irans meddelande i måndags om att landet börjat anrika uran vid sin anläggning i Fordow.
– Man måste undra om inte tajmningen av det här attentatet är kopplad till det iranska uttalandet. I så fall är kanske själva måltavlan inte så viktig som agerandet i sig, säger han till TT.
– Det här har definitivt en psykologisk effekt på forskare som arbetar med kärnprogrammet, säger Bruno Tertrais på franska forskningsinstitutet FRS till Reuters.
 
En annan möjlighet är att gårdagens bombattack aldrig inträffade, utan att de iranska myndigheterna hittade på det hela för att misskreditera andra stater. Ingen omöjlighet, anser Ries, men föga sannolikt. Han tror inte heller att någon inhemsk organisation ligger bakom morden på iranska vetenskapsmän.
– Det är långsökt. De skulle ha andra mål än vetenskapsmän. 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset