Christian wilhelmsson och Teddy Lucic får använda all sin teknik för att bryta den svenska trenden mot sydamerikanska lag och vinna mot Paraguay i dagens match.
Christian wilhelmsson och Teddy Lucic får använda all sin teknik för att bryta den svenska trenden mot sydamerikanska lag och vinna mot Paraguay i dagens match.

Svensk landslagsfotboll kontra sydamerikansk — det är ingen framgångssaga att berätta. Bara fem segrar på 23 möten genom åren.
Den senaste i ett VM:3—0 mot Uruguay för 32 år sedan. Om man är svag för omen kan man hoppas på ett här. 1974 inledde Georg ”Åby” Ericsons landslag VM-slutspelet i Tyskland med oavgjort mot Bulgarien.

SEGER DET ENDA SOM RÄKNADES
Efter 0—0 igen, mot Holland, var seger det enda som räknades i sista gruppspelsmatchen mot Uruguay. Ralf Edström (två) och Roland Sandberg fixade alla tre målen efter pausen.
Men statistiskt finns det inte så mycket som talar för att landslaget ska knäcka Paraguay på Olympiastadion i Berlin på torsdag.
Hårda fakta: I VM-sammanhang sedan 1978 har Sverige tre oavgjorda och två förluster mot sydamerikanska lag — 1—1, 1—2, 1—1 och 0—1 mot Brasilien och 1—1 mot Argentina.
Sverige har aldrig slagit Paraguay.

I de fyra senaste mästerskapen (EM 2000, VM 2002, EM 2004, VM 2006) har landslaget vunnit två av tolv matcher. Räknat efter full tid har åtta slutat oavgjorda och två förlorats.
•• Varför har Sverige problem att vinna mästerskapsmatcher?
– Jag vet inte faktiskt varför det har varit så. Det hör säkert till att det är fler bra lag med här än i en kvalgrupp, motståndet är bättre, säger mittfältaren Mattias Jonson.
•• Finns det en gemensam nämnare för sydamerikanska lag?
– Det gör det säkert, men jag har inte spelat mot dem så många gånger att jag kan säga att man ska spela si eller så mot dem.
– Det hoppas jag Lasse och spionerna har bättre koll på, säger Jonson.
Teddy Lucic:
– Det tror jag nog. De spelar rätt så mycket lika, gillar att hålla i bollen, spelarna är kvicka, tekniska och det går fort. Det känns som att det är en gemensam nämnare för sydamerikanska lag.

LITE AV EN ÖDESMATCH
Sedan sin tid i Bayer Leverkusen har mittbacken pejling på Paraguays anfallare Roque Santa Cruz (Bayern München) och Nelson Valdez (Bremen, från nästa säsong i Dortmund).
– Hyfsad koll har jag. Såg dem i vissa matcher och vet vilka spelartyper de är. Roque är större, lite mer targetplayer och bra på huvudet medan Valdez är snabb, bra på att vända, kvick med bollen och bra avslutare också.
•• Ödesmatch, Lucic?
– Lite kanske, förlorar vi den här matchen ser det inte så jättebra ut om jag ska vara ärlig.
•• Vinna eller försvinna, Jonson?
– Är det ”torsk” visst...vi har en chans kvar mot England, men det är lika bra att vi tar den nu.
Teddy har svaret
•• Viktigast mot Paraguay?
– Självklart sätta chanserna, annars att få ett högre bolltempo, bli lite bredare och hålla kvar anfallen. Men de har också kniven på strupen, säger Jonson.
Teddy Lucic skalar ned allt till det mest väsentliga. Kort och gott och utan krångel:
– Det blir ”la” att hålla tätt, försöka göra mål och vinna matchen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset