Köldexperten Tony Gustafsson ger sina bästa tips för hur du klarar dig i kylan.
Köldexperten Tony Gustafsson ger sina bästa tips för hur du klarar dig i kylan.

Hela Sverige verkar prata om kylan just nu. Här ger överlevnadsexperten Tony Gustafsson från Arvidsjaur sina bästa tips på hur du tar dig igenom minusgraderna.

En som vet hur man hanterar kyla är Tony Gustafsson, major och chef för Försvarsmaktens vinterenhet i Arvidsjaur.

►LÄS MER: Så räddar du din Iphone från att dö i kylan

Vad ska man tänka på när det är riktigt kallt?

– Om det är riktigt kallt är första frågan man ska ställa sig: behöver jag gå ut? Risken är att man bara innebär ytterligare en belastning för blåljusverksamhet och annat, säger Tony Gustafsson.

Men för de som måste ge sig ut i kylan finns det flera saker att tänka på. Här är överlevnadsexpertens bästa tips:

1. Klä dig med lager på lager.

”Klä dig i flera tunna lager så att du ständigt kan anpassa klädseln efter den aktiviteten du utför. Vid mer fysisk aktivitet måste du kunna lätta på klädseln för att ventilera ut överskottsvärme. Du måste tänka med kläderna”, säger Tony Gustafsson.

2. Använd gamla klassiska material.

”Gamla klassiska ylletröjor, yllemössor och tjocksockar av ull. Se till att hela tiden hålla kroppen torr”.

3. Ta av skorna inomhus.

”Vi svettas ungefär två centiliter varje timme på våra fötter. Det blir en hel del vätska som gör att det blir fuktigt och att värmen leds bort. Lätta på skobeklädnaden inomhus så att du ventilerar ut överskottsvärmen”.

LÄS MER: Ny studie: Kallt väder 20 gånger dödligare än varmt väder

4. Byt till torra sockar.

”Har jag suttit inne på ett kontor kan jag se till att byta sockar innan jag går ut. En sak ska man veta: så fort du tillför vätska till kroppen så kommer värmeåtgången att öka avsevärt”.

5. Tvätta inte ansiktet.

”Om du tvättar ansiktet och använder tvål som är fettlösande så tar du bort hudens egna skyddande skikt mot kyla”, enligt överlevnadsexperten.

6. Ta med en ryggsäck.

”Ska man göra längre förflyttningar är det inte alls dumt att ta en liten ryggsäck med ytterligare förstärkningsplagg och andra förnödenheter. Ta även med några enkla basliknande produkter att tugga på, gärna med högt energivärde. Slutar du äta får du ingen värme i kroppen”.

7. Ta med varmt vatten.

”Ta med varm vätska, jag brukar säga att man ska ha varmt vatten i termosen, en sårskada blir svår att tvätta med Oboy eller liknande. Vatten kan användas till mycket mer”.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Väder