Glöm inte att stänga av vattnet i sommarstugan. En vattenskada blir inte bara kostsam, den kan sabotera nästa sommar. Arkivbild.
Glöm inte att stänga av vattnet i sommarstugan. En vattenskada blir inte bara kostsam, den kan sabotera nästa sommar. Arkivbild.

Hösten närmar sig och för många är det dags att bomma igen fritidshuset inför vintern. Men en köldknäpp kan sabotera nästa sommar för den som slarvar.

Frusna ledningar och vattenskador. I våras möttes ovanligt många av en dyster syn när de öppnade sommarstugan efter vintern. Antalet vattenskador i fritidshus som anmäldes till försäkringsbolaget Folksam var första kvartalet i år tre gånger så många som motsvarande period i fjol.

Erik Arvidsson, skadereglerare på Folksam, förklarar det med en köldknäpp i början av januari.

– Om det då blir ett strömavbrott eller om du till exempel glömt att tappa ut vattnet så fryser det och då får du en stor vattenskada, säger han.

Erik Arvidsson påpekar att vattenskadan inte bara är en ekonomisk fråga. Den leder också till sämre livskvalitet.

– När man kommer i mars-april och upptäcker vattenskadan, ja då är hela den sommaren förstörd. Det lilla misstaget får stora konsekvenser.

Vad ska man då göra för att undvika vattenskador?

– Det viktigaste av allt är att stänga av vattnet och se till att alla ledningarna är tömda. Och stäng inte av värmen helt utan ha alltid lite värme på, så att det inte fryser, säger Erik Arvidsson.

Lite extra tillsyn under vintern, så att inte ett oväntat strömavbrott ställer till det, är ett annat av hans tips.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset