Saknar du ord för något blir det också svårare att prata om eller förändra.
Saknar du ord för något blir det också svårare att prata om eller förändra.

Att det saknades ett bra ord för flickors könsorgan blev uppenbart när RFSU lanserade ”snippa”, som snabbt blev en del av vårt ordförråd. Men vi bör inte nöja oss där. Vi behöver fler ord! Ord för såväl önskade som oönskade sexuella handlingar.

Andra ord som RFSU har lanserat är klittra (onani för dig med klitoris) och slidkrans (eftersom mödomshinna inte beskriver kransen särskilt bra).
– De är viktiga ord eftersom de handlar om att få bestämma över sin egen kropp, sin lust och sexualitet, säger Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU.

LÄS MER: Här är svenskarnas fem bästa sexleksaker

Att nya sexualpolitiska ord sätter viktiga frågor på agendan intygar Karin Milles, språkforskare på Södertörns högskola. I tidningen Ottar skriver hon att idag använder nästan all vårdpersonal på Stockholms ungdomsmottagningar ordet slidkrans i stället för mödomshinna, och det gör skillnad. I en studie som Karin Milles gjort med unga var det många som beskrev det som att något ”töjs” eller ”stretchas” i stället för att som tidigare säga att något ”spricker”.

Pelle Ullholm menar att vi skulle behöva fler ord kring sexuellt tvång.
– Många saknar ord som i detalj beskriver olika övergrepp. Allan Wade, kanadensisk forskare och terapeut, säger att det blir problematiskt att bara ha neutrala eller positiva ord, som till exempel suga av eller oralsex om du ska beskriva en handling som inte skett frivilligt, säger Pelle Ullholm.

Även den som tar emot en anmälan om brott ska undvika att använda ord som kan tolkas som ömsesidiga och därmed kopplade till frivillighet.
– Här gör ord stor skillnad, säger Pelle Ullholm.

LÄS MER: Ungdomar vill ha bredare sexualupplysning i skolan

Fotnot: Kuk och fitta är de ord som RFSU själva använder för att beskriva det manliga vs kvinnliga könsorganet.

Förslag på några nya ord vi kan använda för oönskade sexuella handlingar är:

Hans
* Munnad: När någon tvingar in sitt könsorgan i annan persons mun.
* Tvångla: när någon försöker hångla med en som inte vill.
* Fittryckt, kuktryckt, brösttryckt: När någon trycker kroppsdelar mot någon som inte vill.

 

Pelle Ullholm tycker också att det saknas ord för önskade handlingar. Han har några förslag:

* Avsmekt, avklittrad, avslickad: Ord som beskriver sex som leder till orgasm, på samma sätt som avsugen eller avrunkad gör.
* Klitorisollon: Om vi kunde tala om att det bara är ollonet på klitoris vi ser förstår vi klitoris storlek.
* Outercourse: Bra samlingsord för sex på utsidan av kroppen – huden är ett organ med två kvadratmeters möjlighet till sköna känslor.
* Periskopkuk: Ett begrepp som visar penisar är olika, en del penisar är små i slakt tillstånd men blir betydligt större vid stånd – som ett periskop.
* Könsläppar: Eftersom blygd i ordet blygdläppar kommer från blygsel tycker Pelle Ullholm att könsläppar eller fittläppar är ett bättre ord, de behöver ju inte alls ha med blygsel att göra.

 

 

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset