På fem år har gonorré blivit dubbelt så vanligt.
På fem år har gonorré blivit dubbelt så vanligt.

Könssjukdomen gonorré fortsätter att smitta allt fler. Förra året rapporterades 27 fall per 100 000 invånare. "Oroande" säger Folkhälsomyndighetens utredare.

Sedan början av 2000-talet har gonorré blivit allt vanligare. Jämfört med för fem år sedan har dubbelt så många smittats av könssjukdomen, även om ökningen minskade något förra året.

–  Ökningen ser likadan ut i andra europeiska länder. Vi vet inte riktigt vad det beror på men spekulerar kring att det handlar om att man tar fler sexuella risker, säger Maria Axelsson, utredare på Folkhälsomyndigheten.

LÄS MER: Så pratar du med unga om sex

2018 blev upptäcktes 2712 fall gonorré, jämfört med 611 bekräftade smittor år 2009 vilket innebär en ökning på över 400 procent.

Källa och diagram: Folkhälsomyndigheten

Homosexuella män mest drabbade

Gruppen som sjukdomen ökar mest hos är män som har sex med män, som stod för hälften av alla rapporterade fall 2018.

– Det är en grupp som tidigare var väldigt drabbad av HIV. Nu kan man glädjande nog behandla det väldigt framgångsrikt, men det kan innebära att det finns en minskad rädsla för sexuellt överförbara sjukdomar då. Man måste vara noga med att skydda sig ändå, bara för att man inte får HIV kan man få andra sjukdomar, säger Maria Axelsson.

LÄS MER: Sexualupplysaren: Tre saker du borde veta om HIV

”Oroande undantag”

Folkhälsomyndighetens nya rapport visar att läget är stabilt för de flesta sexuellt överförbara och blodsmittande sjukdomarna.

– Det oroande undantaget är ökningen av gonorré, som pågått i flera år. I kombination med en internationell trend av snabbt ökande antibiotikaresistens kräver detta åtgärder, säger Maria Axelsson.

Den som smittats av gonorré kan behandlas med antibiotika vilket fortfarande är verksamt i Sverige, men på flera håll i världens börjar bakerierna bli resistenta. För att råda bot på ökningen undersöker Folkhälsomyndigheten bland annat nya sätt att göra det enklare för människor att testa sig. Det enda sättet att skydda sig från könssjukdomar är att använda kondom.

LÄS MER: Åkte kondomen inte på? Tänk då på det här

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset