304 personer som kört för samåkningstjänsten Uber Pop i Sverige och bedöms ha betalat för lite skatt har upptaxerats av Skatteverket. Arkivbild.
304 personer som kört för samåkningstjänsten Uber Pop i Sverige och bedöms ha betalat för lite skatt har upptaxerats av Skatteverket. Arkivbild.

Den taxiutredning som i december ska lämna sina förslag till regeringen kommer att vilja förbjuda samåkningstjänster som Uber Pop, erfar Sveriges Radio Ekot.Samtidigt har 304 personer som kört för Uber Pop och bedöms ha betalat för lite skatt upptaxerats.

Uber Pop lades ner i Sverige i maj. Men nu har Skatteverket krävt in totalt 6,9 miljoner kronor för uteblivna skatter från privatpersoner som kört för Uber Pop i fjol. Det är inkomstskatter, moms och skattetillägg.

Ett av de områden som taxiutredningen tittar på är hur reglerna kring samåkning mellan privatpersoner ska utformas. Enligt vad Ekot erfar ska en person som kör en annan i sin bil mot betalning inte kunna definiera det som samåkning. I stället kommer det att klassas som samåkning om människor som är på väg åt samma håll delar på kostnaden utan att någon vinst är inblandad.

Nu har också kring 60 personer, alla män, dömts för att ha kört taxi utan tillstånd. För flera förare som dömts har konsekvenserna blivit stora. Det handlar exempelvis om att de kan bli av med körkortet och då riskera jobbet.

Ubers Europachef säger att det aldrig var Ubers avsikt att förare skulle åtalas och dömas. Men polisinspektör Anders Thonfors, som förhört flest Uber Pop-förare, kallar verksamheten för "bondfångeri".

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset