Många kan uppleva att det är obehagligt att köra bil. Terapi eller lektioner hos en körskola kan vara en hjälp.
Många kan uppleva att det är obehagligt att köra bil. Terapi eller lektioner hos en körskola kan vara en hjälp.

Låter du bilen stå för att du är rädd för att köra? Då är du inte ensam. Till körskolorna vänder sig inte bara de som vill ta körkort – utan också personer som vill komma över sin körskräck.

Att kunna köra bil men inte våga är ett vanligt problem. Man kanske har haft körkort i över ett decennium men knappt kört sedan dess eller varit med om en olycka. Det kan finnas olika orsaker till att man blivit rädd.

Och för varje år man undviker att köra – desto större blir steget att sätta sig bakom ratten igen. Men det finns hjälp att få. Genom körlektioner och KBT-terapi kan man bota körskräcken. Och för dem som bara vill fräscha upp sin körrutin kan det räcka med några kör­lektioner.

LÄS MER: Checklista: Här är 14 saker du behöver i bilen när det är vinter

Anna Wendelin är körskollärare på Västermalms Trafikskola och till dem vänder sig ibland personer som vill komma i gång med körningen igen.

– Det är framför allt kvinnor som kontaktar oss. De vill börja köra igen men känner sig osäkra eftersom det var så länge­sen de satt bakom ratten.

Körskolläraren Anna Wendelin berättar att det är flest kvinnor som kontakar körskolan för att de vill komma i gång med körningen igen.

För en del personer kan det ha gått över 15 år sedan de körde. Anna Wendelin säger att det ofta handlar om att de inte haft behov av bil eller att det alltid varit någon annan som kört.

– Som körskollärare handlar det om att skapa en lugn stämning i bilen. Vi börjar att köra i mindre trafikerade områden och gör olika körövningar så att personen ska få upp vanan och känna sig trygg igen.

LÄS MER: Öka trafiksäkerheten genom att dela på ratten

Finns det några situationer som många är särskilt rädda för?

– Vinterväglag och höga hastigheter är två saker, säger hon och fortsätter:

– Många är oroliga för att göra fel eller för att de inte kan kontrollera hur andra beter sig i trafiken – och känner en rädsla över att skada någon.

Kom i gång med körningen – Anna Wendelins tips

1. Ta hjälp av en körskola. Många tror att körskolor bara är till för dem som vill ta körkort och vet inte att man även kan ta körlektioner om man känner sig osäker och vill komma i gång med körningen igen.

2. Börja inte med att köra i city. Oavsett om du kör med en körskollärare eller på egen hand så är det bra börja i ett lugnare område med färre stressmoment. Ta små steg och utmana dig efterhand.

3. Våga ta det lugnt. Ett vanligt stressmoment är den där bilen bakom som ligger lite för nära. Ta det lugnt och försök att strunta i att personen i bilen bakom kan bli irriterad. Våga ta det långsamt till en början.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset